Grov korrupsjon for retten i Sandefjord

Jotun-lederen skal ha fått en rekke private fordeler mot å gi kontrakter til fire firmaer. Påtalemakten mener han har blitt smurt med varer og tjenester for til sammen 2,1 millioner kroner.

Etter en omfattende etterforskning, kommer den såkalte Jotun-saken opp for Sandefjord tingrett mandag. Seks personer står tiltalt. Fem av dem skal ha gitt 53-åringen og hans familie en rekke fordeler.

– Det er påtalemyndighetens oppfatning at Jotun-lederen har misbrukt stillingen sin ved å motta varer og tjenester fra firmaene. I gjenytelse mener vi han har gitt dem fordeler i form av arbeidsoppdrag på Jotun, sier statsadvokat Marit Formo som er aktor i saken mot de seks mennene.

Samme paragraf

Alle de seks er tiltalt for samme lovparagraf, straffelovens bestemmelser om grov korrupsjon som har en øvre strafferamme på 10 års fengsel. Men etter det NTB forstår er det den tidligere Jotun-lederen som risikerer strengest straff dersom de blir kjent skyldig.

iPad og bryllupsmiddag

Av tiltalen hun tok ut i november, går det fram at det er utført en rekke arbeidsoppdrag på 53-åringens to boliger i Sandefjord og en hytte på Tinn. Blant dem steinlegging, gartnertjenester og elektroinstallasjoner. Tiltalen omfatter også flere tilfeller av underfakturering.

Leverandørene skal også ha kjøpt inn en rekke varer til private formål. Blant dem tre iPader til kona og barna til den hovedtiltalte. Broren skal ha fått en drill. Matservering i bryllup og 50-årslag skal også ha vært dekket av leverandørene.

Anmeldt av Jotun

Saken startet i 2012 da den norske malingsgiganten anmeldte sin egen vedlikeholdssjef til politiet. Det skulle gå mer enn tre år før tiltalene forelå i fjor høst.

– Det har vært en omfattende etterforskning. Det ble gjort store beslag og ransaking en rekke steder, og det har vært flere firma involvert. De økonomiske analysene og gjennomgangen av beslagene har tatt lang tid, sier statsadvokaten.

Ti uker

Ingen av de seks tiltalte har i politiavhør erkjent straffskyld i henhold til tiltalen. Det er satt av ti uker til behandling av saken i Sandefjord tingrett. De to første ukene vil gå med til innledningsforedrag og de tiltaltes forklaring. Fra og med tredje uke er planen å ha en tematisk inndeling av bevisførselen der retten tar for seg hvert av de fire firmaene.

– Vi har også stevnet ansatte og tidligere ansatte i leverandørfirmaene som vil forklare om de har vært hjemme hos 53-åringen og hvordan vi skal forstå det de har skrevet på timelistene. I tillegg har vi mange vitner fra Jotun, sier statsadvokaten.