God start på boligåret

Til tross for mye bekymring rundt oljenedturen; det ligger an til en god start for boligåret 2016.

Desember er tradisjonelt en treg boligmåned, men har likevel vært en god måned for boligselgerne. Nå som vi er kommet i gang med det nye året, vil mange nye boliger legges ut og markedet vil virkelig komme i gang igjen etter noen rolige uker. Mange forventer nå en god start på boligåret 2016, og de vil sannsynligvis få rett. Mye tyder på at vi vil få en hett boligmarked i månedene som kommer. For selv om det legges ut mange boliger nå i dagene fremover, er det også mange kjøpere ute i markedet. Enkelte steder vil tilbudet sannsynligvis ikke vært stort nok, og vi kan forvente en prisstigning. Dette gjelder spesielt for Osloområdet. Her bygges det fortsatt ikke nok boliger, og det er lite som tyder på at vi vil se en kraftig oppbremsing i prisveksten her. Det er å håpe at prisveksten ikke blir for kraftig.

Nå er det slik at vi i år vil se større regionale forskjeller enn vi har sett de senere årene. For på deler av Vestlandet vil nedgangen innen olje og gass åpenbart få en innvirkning. Men arbeidsløsheten stiger ikke over hele landet, og de som i dag har en jobb å gå til har stor kjøpekraft. Lave renter har ført til at folk har mye kapital til rådighet. Dette gjelder spesielt de som har vært i boligmarkedet en periode og har opplevd at sine boliger har steget kraftig i verdi over flere år. Disse har nå mulighet til å realisere sine boligdrømmer. Dette har i tillegg medført at vi nå også ser en kraftig boom i hytte- og fritidsmarkedet.

Dette markedet har hatt en flat utvikling over en lengre tid, men det meldes nå om et meget hett marked i fjellheimen. Det er tydelig at nordmenns appetitt for fjellhytter aldri ser ut til å gå av moten – heller tvert om. Og for en rekke familier er dette virkelig blitt bolig nummer to. Mange har en leilighet i byen og hytte på fjellet med god plass. For selv om det kan virke som om mange drømmer om det enkle hyttelivet, melder hytteutviklere om at det skal være like luksuriøst på hytta som hjemme. Da er det varmekabler over alt, flere bad og stort kjøkken– samt selvsagt garasje som gjelder.

Alt tyder dermed på at de som jobber inn boligmarkedet får en meget god start på det nye året. Hvordan markedet blir på lengre sikt er det ikke godt å si noe skråsikkert om, men at vi vil se et godt boligmarked i og rundt de store byene er det, og da spesielt Oslo, er det liten tvil om.