Illustrasjon: SJ arkitekterIllustrasjon: SJ arkitekterIllustrasjon: SJ arkitekter

Se Harstads Tjuvholmen-planer

Harstad Skipsindustri har lagt frem en visjon om en urban  havnefront som kombinerer en yrende verftsindustri med byliv og bolig.

Det skriverNRK Tromsi en artikkel på sine nettsider.

Nye boliger, kafeer, skipsindustrimuseum, kontorer og nye kulturscener ved vannkanten i Harstad sentrum er en del av Harstad Skipsindustris visjon for en ny, levende bydel i Troms-kommunen.

– Det gamle Kaarbøverftet skal gjøres om til noe som kan minne om Aker Brygge i Oslo eller Solsiden i Trondheim, for å sammenligne med noe, sier administrerende direktør i Harstad Skipsindustri, Ola Karlsen, til NRK.

Utviklingsplanene er også presentert på hjemmesidene til SJ arkitekter, og det fremgår her at det dreier seg om et område på rundt 100 mål.

Nytt liv i gamle bygg

Den gamle skipsbyggerhallen ved havna i Harstad skal nå rives. Like ved tomten skal Statoils nye administrasjonsbygg for virksomheten i nord bygges, og det er i dette området og nordover mot sentrum at den nye byen Harstad kommer til å utvikle seg, tror Karlsen.

Utviklingsplanene går i stor grad ut på å finne ny bruk for gamle bygninger, heter det i artikkelen.

I den gamle støpehallen på verftet har man blant annet planer om en ny kulturscene, og Karlsen sier overfor NRK at det også kan være aktuelt å benytte flere av de gamle industribyggene i området.

– Det er viktig å vise den tradisjonsrike skipsbyggeindustrien som Harstad er bygd opp rundt. Et industrimuseum blir en kombinasjon mellom gammelt og nytt. Egne arkitekter skal stå for utforminga, hvor gammelt står i møte med moderne arkitektur, sier han.

Bolig og dokk

Harstad Skipsindustri har, ifølge artikkelen, investert 140 millioner kroner i å utvide og modernisere tørrdokken i Harstad sentrum. Den er landsdelens største, og ordrebøkene er fulle, skriver NRK. 

Karsen ser ikke for seg at det skal bli noe problem å blande skipsverftdrift og boliger i samme område.

– Det skal gå så bra. Det er det som gjør dette prosjektet spennende. Industrien trenger ikke så stor plass som tidligere. Nå er det plass til flere ting, sier Karlsen.