Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Næringsbyggeiere positive til strengere energikrav

Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse stiller seg bak strengere energikrav.

Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom. Arkivfoto: Arve Brekkhus

- Byggeiere må og vil ta sitt ansvar for en mer bærekraftig bygningsmasse og det betyr at byggene våre må bruke mye mindre energi enn de gjør i dag,  sier adm.dir. i Norsk Eiendom, Thor-Olaf Askjer i en pressemelding.

De nye kravene er mindre

strenge enn det som ble foreslått i høringsutkastet tidligere i år. Nye krav for kontorer blir f.eks. 115 kWh/m2 år.

- Dette kunne gjerne vært enda mer ambisiøst, sier daglig leder i Grønn Byggallianse Katharina Th. Bramslev.

- Mange av våre medlemmer bygger og rehabiliterer allerede langt bedre enn de nye kravene, legger hun til.

Storebrand ASA rehabiliterte blant annet Lysaker Park til under dette nivået allerede i 2009 og Entra ASA rehabiliterte Skattedirektoratet til et netto energibehov på 88 kWh/m2 og Powerhouse til ca 80 kWh/m2 år.

Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse. Arkivfoto: Frode Aga

- Grovt oversatt tilsvarer de nye kravene et energinivå mellom energiklasse A og B slik energimerkeskalaen er i dag, selv om energimerket relaterer seg til levert og ikke netto energi, skriver Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse i pressemeldingen. 

Begge organisasjonene har tidligere spilt inn et ønske om krav til levert energi, slik at byggeier selv kan velge om han gjennomfører ambisiøse energieffektiviseringstiltak eller egenproduksjon av energi som reduserer levert energi til bygget.

- Men med såpass liten innskjerping på netto energibehov, vil det være uproblematisk å oppfylle kravene uten merkostnader, mener Bramslev.

- Vi tror at våre mest ambisiøse medlemmer i tillegg vil jobbe med lokale energiløsninger som gir enda færre kWh i levert energi, sier hun. 

De nye kravene åpner for panelovner til oppvarming på bygg under 1000 m2. 

Vi hadde håpet at kravet ble knyttet til oppvarmingsbehov i stedet for antall m2. De fleste nye næringsbygg må da ha vannbårne oppvarmingssystemer uansett varmebehov. Vi utfordrer rådgivere og leverandører til å prosjektere og levere kostnads- og energieffektive varme- og kjøleløsninger til nye bygg med et meget lavt oppvarmings- og kjølebehov. Det er mulig, men krever nytenkning. Hvis ikke, pålegges byggeier unødige høye kostnader, sier Askjer.

I 2020 er det varslet enda større skjerpelser, for da er det bestemt at skal vi bygge «nesten nullenergibygg». Mange er godt på vei dit allerede. Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom vil jobbe aktivt for incentiver for lokal energiproduksjon der det er egnet og for krav til lave CO2-utslipp på materialbruk i bygg i neste regelendring, slik at norske bygg også blir "nesten nullutslippsbygg" i 2020.
Da må kravene bli på levert energi, ellers er dette umulig å oppnå, men gårdagens krav er i alle fall et lite skritt i riktig retning», avslutter Bramslev.