Ullevål Tårn med sine 32 leiligheter monner lite i et oslo-marked hvor det årlig bygges 3.000 for få boliger ut fra beregnet behov. Foto: Trond Joelson

Boligbyggingen legger seg på 30.000

Veksten i nyboligsalget flater ut. Igangsettingen tar seg noe opp. I oktober måned legger boligbyggingen seg på et 30.000-nivå.

Boligprodusentenes månedlige boligstatistikk, som utarbeides i samarbeid med Prognosesenteret, viser at salget av nye boliger brøt en veksttrend og flatet ut i oktober med en marginal vekst på en prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Igangsettingen, som reiser seg etter en svikt fra forrige måned, viser en fremgang på 29 prosent i oktober sammenlignet med samme måned i fjor.

– Bra tall

Etter 10 måneder i 2015 kan salget vise til en økning på 20 prosent og igangsettingen en vekst på 22 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det betyr at både salgs- og igangsettingstallene legger seg på et nivå som signaliserer en årlig boligbygging på omlag 30.000 boenheter.

– Dette er bra tall for både salg og igangsetting, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

Leiligheter dominerer

Leilighetsmarkedet fortsetter med å dominere veksten. For salget er fremgangen så langt i år på 44 prosent og på hele 62 prosent for igangsettingen. Andelsmessig utgjør leiligheter over halvparten av solgte boliger. For eneboliger og småhus er det bare små endringer for årets 10 tilbakelagte måneder, i positiv retning for salget og i negativ retning for igangsettingen.

De fleste fylker i landet viser en til dels kraftig vekst i salget mot fjoråret. Sterkest er veksten i Akershus som nå har opparbeidet seg et plussnivå i forhold til beregnet behov basert på flytting og innvandring. Også trøndelagsfylkene utmerker seg med å bygge mer enn beregnet behov.

Oslo henger etter

I de fleste fylkene byges det imidlertid for lite og særlig i store boligfylker som Østfold, Buskerud, Vestfold, Hordaland og Troms. Oslo utmerker seg igjen negativt med bare å bygge halvparten av beregnet behov.

– Oslo har en jobb å gjøre. Det blir spennende å se hva det nye rød-grønne byrådet får til etter å ha gått høyt ut på banen om å øke nivået under kommunevalgkampen i høst, kommenterer Jæger.

Igangsettingen i Rogaland viser størst tilbakegang så langt i år.