Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) under åpningskonferansen på Bygg Reis Deg. Foto: Arve Brekkhus

Gir bransjen ett års overgangsperiode for nye energikrav

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil gi bedriftene tid til å omstille seg når nye energikrav innføres fra 1. januar 2016. Det blir ikke bare godt mottatt.

Nye energikrav

  • Nye energikrav i bygg ble tidligere lagt ut til høring. I hovedtrekk er det foreslått at energikravene blir skjerpet tilsvarende eksempelvis 26 prosent for boliger og 38 prosent for kontorbygg. Dette vil samlet sett kunne gi en energieffektivisering på 1 – 1,2 TWh per år fra 2020.
  • Kravet til energiforsyning foreslås endret og forenklet: Reguleringen av fossil energi skjerpes, mens reguleringen av direktevirkende elektrisitet foreslås avviklet. Nytt krav til energiforsyning består i at bygg over 1 000 m2 BRA må ha fleksible varmeløsninger, mens småhus må bygges med skorstein.

- Vi er ferdige med høringsrunden og bearbeider de mange innspillene vi har fått nå, sier Jan Tore Sanner til Byggeindustrien.

De nye energikravene innføres trolig ved årsskiftet.

Under sitt innlegg under åpningskonferansen av Bygg Reis Deg, varslet han at myndighetene vil gi bedriftene en overgangsperiode på ett år etter at de nye energikravene blir innført.

- Det gjør vi for at det skal være mulig for både små og de mellomstore aktørene skal kunne omstille seg. Man trenger en overgangsperiode for å tilpasse seg og vi synes at ett år er rimelig, sier Jan Tore Sanner.

Skeptisk bransjetopp

Administrerende direktør i Glava og styreleder i Norsk Byggtjeneste, Jon Karlsen, er kritisk. Arkivfoto.

Bransjetoppen Jon Karlsen, styreleder i Norsk Byggtjeneste og administrerende direktør i Glava, er ikke positiv til regjeringens planer om å innføre en overgangsperiode på ett år.

- Det er synd at det alltid skal opereres med overgangsperioder når slike regelendringer innføres i Norge. Det er en rar praksis vi ikke ser i andre land, sier Jon Karlsen til Byggeindustrien.

Etterslep

Han ville heller hatt en lenger frist før man satte i gang for fullt, eller at man gikk rett over på den nye ordningen ved årsskiftet.

- Ulempen med en overgangsordning er at du alltid får et etterslep og at man over flere år leverer på noe som ikke har den optimale «tekken», sier Karlsen.

Ny sentral godkjenning

Det er ikke bare de nye energikravene som innføres 1. januar. Også den nye sentrale godkjenningen kommer på plass ved årsskiftet. Den nye ordningen kommer på plass som en av følge av at EU har stilt krav om å fjerne den lokale godkjenningen.

- Vi må nok erkjenne at den lokale godkjenningen ikke har vært god nok. Men jeg har tro på den sentrale godkjenningen fordi bedriftene ikke bare vil registrere hvilken kompetanse de har, det vil også være synlig om de betaler skatter og avgifter. Det gjør at man i større grad kan se på den sentrale godkjenningen som et register for seriøse bedrifter, sier Jan Tore Sanner.

Han er opptatt av ordningen blir enkel og at det blir lett å registrere seg for bedriftene.

- Det må være enkelt, automatisk og ikke inkludere mye papirarbeid. I tillegg ønsker vi å fokusere på gulrøtter. Det må gi noen fordeler til de som ønsker å registrere seg der, og da må vi se på hvilke fordeler de registrerte bedriftene kan få, sier Jan Tore Sanner.