nye Hjalmar Johansen VGS i Skien. Illustrasjon: White arkitekter.

White arkitekter tegner nye Hjalmar Johansen VGS

White arkitekter har vunnet en konkurransen om å tegne tilbygget til Hjalmar Johansens Videregående skole i Skien.

Skolen fikk sitt nåværende navn i 2007, og er delt i to avdelinger: Fritidsparken som holder til på Skien fritidspark og Klosterskogen som ligger ved Sykehuset Telemark. Oppgaven er nå å samlokalisere skolen ved Fritidsparken. Hjalmar Johansen VGS avdeling Fritidsparken bygges dermed ut med nye 2000 kmv bruttoareal. Her blir det plass til idrett og opplæring i mindre grupper. Hjalmar Johansen VGS avdeling Fritidsparken vil etter utbyggingen ha plass til ytterligere 130 elever.

Skolen for ungdommer med spesielle behov setter både elevenes akademiske og sosiale utvikling i sentrum. Det vinnende forslaget ”Ramme inn – Koble på” kjennetegnes av åpne og lyse rom som gir gode forutsetninger for læring og utvikling. Trygghet skapes med en tydelig og oversiktlig struktur som er lett å orientere seg i. Arealet optimeres av byggets form og organisering av rom, samtidig som maksimal fleksibilitet oppnås.

Juryen konstaterer at: ”Prosjektet har ett tiltalende arkitektonisk uttrykk og presentasjonen beskriver en interessant anvendelse av materialer som både gir fantastiske fasader og bærekraftige løsninger. Byggearealet er effektivt og velproporsjonert i forhold til tettheten hos hovedformen, det innskutte atriet med terrassen som binder sammen vingene og plasseringen og utformingen av hovedentréen.”

I likhet med det eksisterende bygget skal også den nye delen oppmuntre til nysgjerrighet og kreativitet. Her legges også ekstra vekt på å gi elevene gode forutsetninger, hvilket tar seg uttrykk i soner med innredning som er tilpasset etter de ulike studentgruppenes behov.

– Vi ser med glede frem til å arbeide med en profesjonell aktør som Team Eiendom i Telemark fylkeskommune. Prosjekter som dette ligger alltid varmt om hjertet hos oss, da skolen og skolemiljøet spiller en sentral rolle i elevenes velvære, læring og framtidsutsikter. Vi har tegnet en bygning som samspiller med eksisterende bygninger, samtidig som den har en egen identitet og hele tiden setter eleven i fokus, sier Jenny Mäki, arkitekt og kontorsjef for White i Oslo.

Hovedbyggets åpne og lyse karakter kommer til å prege også den nye delen. Godt dagslys og en kompakt bygningskropp er prioritert for å minske byggets energibehov. En fleksibel planløsning med rom plassert i et modulsystem sikrer at de kan flyttes rundt eller bytte plass i takt med varierende bruksbehov.

White arkitekter har en lang historie i Norge. I nyere tid har White blant annet tegnet Bråtejordet skole og Frognbadet i Drøbak forslag til nytt regjeringskvartal og Oslo havnepromenade. White arkitekter står også bak innredningen av Kuben yrkesarena, vinneren av Oslo bys arkitekturpris 2014.

-Vi deltar i konkurranser og prosjekter i hele Norge. Vi ønsker at White arkitekters fokus på bærekraft og brukervennlige løsninger skal være med og forme skoler, byrom og nærmiljø over hele landet, sier Jenny Mäki.