– Dette er for flaut, sier daglig leder i Vestlandshus, Dagfinn Helsem, om ByggSøk-krasjen. Foto: Kristin Støylen

Vestlandshus om ByggSøk-krasjen: - Har ikke fått sendt en eneste byggesøknad

ByggSøk har vært nede siden mandag 31. august, og i Vestlandshus har det betydd at ikke en eneste byggesøknad har blitt sendt inn. – Helt håpløst, tordner daglig leder Dagfinn Helsem.

ByggSøk har vært nede i omtrent to uker, og Direktoratet for byggkvalitet jobber på spreng, med innleid amerikansk eksperthjelp, for å gjenoppbygge ByggSøk-databasen fra en sikkerhetskopi.

For boligbyggere i hele Norge betyr dette forsinkelser og merarbeid.

– Dette er for flaut. Her har myndighetene lagt opp til at vi skal bruke elektroniske byggesøknader, og så gjør de en så dårlig jobb med å sikre systemet og ta backup. I mange kommuner får man jo heller ikke levere manuelt, sier daglig leder i Vestlandshus, Dagfinn Helsem til Byggeindustrien.

Vestlandshus sine forhandlere har ikke fått levert inn en eneste byggesøknad i hele perioden ByggSøk har vært ute av drift. Helsem er redd det kan få konsekvenser også etter at systemet er tilbake igjen.

– Jeg er redd for at det kan komme til å hope seg opp i kommunene. Vi har ikke fått sendt inn søknader på 14 dager. Bare det betyr at forhandlerne allerede er 14 dager forsinket. Når alle søknadene så kommer på én gang, vil det nok føre til ytterligere forsinkelser, og vi regner med at det kan gå så mye som én og en halv måned til oppstart, og i verste fall dagbøter, sier han.

Boligkundene kommer nok ikke til å klage til DIBK når prosjektene blir forsinket, påpeker han.

– Ordet katastrofe må vi kunne bruke her. Hadde det vært en privat bedrift som stod bak ByggSøk, ville noe slikt ha fått store konsekvenser.

ByggSøk er tidligst er tilbake i midten av neste uke, skriver Direktoratet for byggkvalitet i en melding på sine nettsider.