Avdelingsleder i Norsk Byggtjeneste, Gunnar Honningsøy (til venstre) og forskningssjef Jan Olav Hjermann fra SINTEF Byggforsk.

SINTEF-godkjenning inn i NOBB

SINTEF Teknisk Godkjenning er nå koblet inn i Norsk Byggevarebase (NOBB).

Det skriver SINTEF og Norsk Byggtjeneste i en pressemelding mandag. 

Norsk Byggtjeneste og SINTEF Byggforsk har, ifølge meldingen, inngått en samarbeidsavtale om distribusjon av SINTEF produktdokumentasjon gjennom byggevarebasen NOBB.

SINTEF Teknisk Godkjenning, SINTEF Produktsertifikat, AVCP-sertifikat og Europeisk Teknisk Bedømmelse er nå koblet til konkrete produkter fra leverandørene i NOBB-systemet, heter det i pressemeldingen.

Teknisk forskrift til Plan- og bygningsloven angir at alle egenskapene til produkter som brukes i et byggverk og som har betydning for at byggverket kan oppfylle forskriftens grunnleggende krav, skal være dokumenterte. Produktdokumentasjon skal være tilgjengelig før produktet omsettes og brukes i byggverk. Dokumentasjonskravet gjelder alle byggevarer, prefabrikkerte konstruksjoner og konstruksjonselementer, presiseres det i pressemeldingen.

SINTEF er utpekt som Teknisk Kontrollorgan og Teknisk Bedømmelsesorgan for byggevarer, og har akkrediterte laboratorier for testing av byggevarer.

Forskningssjef Jan Olav Hjermann fra SINTEF Byggforsk sier seg positiv til at Norsk Byggtjeneste gjør jobben med å koble SINTEFs dokumentasjonsinnhold til konkrete, unike produkter på varelinjenivå i NOBB.

– At markedet nå får tilgang til tekniske godkjenninger og produktsertifikater på produktnivå, er et stort skritt i riktig retning, og ved at det er eierne av innholdet som vedlikeholder dette, sikres god kvalitet på data og tydelige ansvarsforhold, uttaler Hjermann i pressemeldingen.

Norsk Byggtjeneste skal sammen med leverandørene i NOBB, som har en teknisk godkjenning fra SINTEF Byggforsk, gjennomføre en identifikasjon av produktene.

– Produktdokumentasjon fra SINTEF Byggforsk kan omfatte mange unike produkter fra en leverandør, og det er både kompetansekrevende og tidkrevende å få gjennomført denne sammenstillingen. Men nå er arbeidet startet, og gjennom NOBB vil informasjonen nå ut til alle de som har behov for denne, sier Ole Gunnar Honningsøy, leder av Norsk Byggevarebase.