Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Dette koster det å bygge en standard leilighet

De siste dagene har det vært mye diskusjon rundt boligbyggingen i Norge, hva boligene koster og uttalelser om at boligbyggerne tar seg for godt betalt og snakker markedet opp. Byggeindustrien har fått en oversikt over hvilke tall som gjelder når det skal realiseres en bolig i osloområdet.

- Det er på tide å få frem litt mer fakta rundt hva det

Per Jæger

faktisk koster å bygge en standard bolig i osloområdet i dag. Vi er glade for diskusjonen som er kommet opp, men vi må nå få frem noen tall som virkelig kan belyse prisnivået og hva som ligger bak tallene, sier Per Jæger, adm. dir. i Boligprodusentenes Forening.

I oversikten de presenterer beskrives kvadratmeterprisen for en standard leilighet i Oslo.

Kostnadene er som følger:
Entreprisekost: 33.500 kr

Tomt, opparbeiding, infrastruktur: 13.000 kr

Finanskostnader og andre kostnader: 6. 000 kroner

Fortjeneste for utbygger: 3.000 kr

Dette gir en salgspris på rundt 56. 000 per kvadratmeter (salgbart areal BRA) for en leilighet utenfor Ring 3 i Oslo.

- Dette er en helt standard bolig og viser at det ikke er boligbyggerne som stikker av med den store gevinsten. De store kostnadene ligger i selve bygningsarbeidene og tomtekostnadene, sier Jæger.

Han håper denne oversikten, som beskriver et standard prosjekt som det finnes mange av i osloområdet og i andre større byer i Norge, kan forklare bakgrunnen for prisnivået på nye boliger i dag.

- Det er dyrt å bygge nye boliger i dag, men det finnes åpenbare forklaringer på dette. Tomteprisene har skutt i været og nye regler og krav er definitivt med på å øke prisnivået, påpeker Jæger.