Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Forbrukerrådet ber boligbyggere slutte å sutre

Det å hevde at det er boligmangel i Norge, kan være ekstremt lønnsomt for dem som påstår dette, påpeker Forbrukerrådet, som mener boligbyggerne må bygge mer og slutte å klage.

– Boligprodusentene påstår at det bygges 10.000 boliger for lite i året her til lands. Men hvis det er tilfellet, hvorfor bygger de ikke disse boligene? For det finnes regulerte tomter. De aller fleste kommunene er flinke til å skaffe tomter og er positive til boligbygging, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet, til Dagsavisen.

Han sier at boligbyggenæringen som opererer i og rundt storbyene i Norge, er Europas mest privilegerte.

– De har enorme overskudd, og næringen har dårlig effektivitet. De kan bygge bolig for 30-40.000 kroner per kvadratmeter og selge for det dobbelte, så jeg begynner å bli ganske lei av sytingen deres som nå har pågått i årevis.

Gjentatte advarsler om boligmangel kan få uheldige konsekvenser for boligkjøperne, advarer Bartholdsen på vegne av Forbrukerrådet.

– Vi frykter at påstandene om boligmangel gjør boligkjøperne villige til å betale mer og at det kan føre til en skadelig boligboble. Det er innlysende at gjentatte påstander om boligmangel gjør boligkjøpere villige til å betale mer og at salget av boliger går raskere. Dette er en stor fordel for både tomteeiere, byggebransjen, banknæringen og eiendomsmeglerforetakene, sier han.