Foto: Asplan Viak

Asplan Viak oppdaget stort fornminnefelt

Arkeologer fra Asplan Viak har oppdaget et fornminnefelt med mer enn 50 kulturminner.

Det skriver Asplan Viak i en pressemelding onsdag.

– Det er sjelden så store felt med synlige kulturminner blir funnet i dag, sier arkeolog Kjell Arne Valvik fra Asplan Viak

Konsulentfirmaet oppdaget det funnrike feltet i Rogaland i forbindelse med planfasen i et utbyggingsprosjekt.

– Det er et stort fornminnefelt med over 50 kulturminner med stor tidsdybde samlet innenfor kulturmiljøet. Dette er en kulturminnelokalitet med stor nasjonal verdi. Det er knyttet stor kunnskapsverdi og opplevelsesverdi til kulturmiljøet. Slike felt kan gi oss viktig informasjon om organiseringen av det forhistoriske samfunnet, hvor politisk og økonomisk makt var samlet, og mer konkret om naustbygg, skip og gravskikk i jernalderen, uttaler Valvik i pressemeldingen.

Det er, ifølge Asplan Viak, sjelden at det blir frigitt dispensasjon fra kulturminneloven ved slike funn, og det kan være nyttig å komme tidlig på banen for tiltakshaver for å utvikle alternativer.

– Kulturminnene våre er en ikke-fornybar ressurs, og er derfor en viktig del i planleggingen. Jeg er stolt over at Asplan Viak var det første konsulentfirmaet som satset på en egen faggruppe på kulturminner. Å jobbe med kulturminnevern i Asplan Viak er veldig givende, og desto tidligere kulturminnegruppa blir trukket inn i prosjektene jo større nytte kan vi gjøre for oss, uttaler Kjell Arne Valvik i pressemeldingen.