Eirik Gjelsvik

- Mafiavirksomhet blandet med norsk naivitet gir en useriøs næring

Konsernsjef Eirik Gjelsvik i BackeGruppen er svært bekymret over utviklingen av useriøse aktører i byggenæringen. - Rene mafiavirksomheter blandet med norsk naivitet gir en useriøs næring, påpeker Gjelsvik.

Han er helt klart på at BNL har gjort en meget og jobb med å gjøre omgivelsene oppmerksomme på denne utfordringen, og hva som skal gjøres for å snu utviklingen.

- Men det aller viktigste er hva den enkelte person gjør og hva aktørene i næringen selv gjør, sier Gjelsvik.

Han frykter mafiavirksomheten som sprer seg i deler av næringen, og at dette nå omfatter trusler og vold.

- Dette er særdeles alvorlig, og jeg etterlyser en beredskap for hvordan vi som bransje og vi entreprenører skal takle å møte slike trusler i virksomhetene. Dette er noe vi som bransje må diskutere videre, sier Gjelsvik.

Han frykter ikke minst hva utviklingen innen næringen vil ha å si for rekrutteringen til bransjen.

- Det er et samfunnsansvar å utdanne fagarbeidere. Ønsker vi virkelig et samfunn der hovedregelen er midlertidig ansatte som arbeider på korttidskontrakter, spurte Gjelsvik salen på BNLs generalforsamling. Selv bruker BackeGruppens store ressurser på å utdanne egne fagarbeidere. De har i dag sju prosent lærlinger blant fagarbeiderne, og har et mål om ti prosent.

- Vi er derfor veldig positive til at store byggherrer nå begynner å sette krav til bruk av lærlinger, sier Gjelsvik. Han mener det blir meget vanskelig å få folk til å søke seg til næringen om man ikke makter å satse på fagarbeidere.

- Ingen foreldre vil anbefale sine flinke barn å ta yrkesfag om bransjen ikke blir flinkere til å bruke fast ansatte, slår Gjelsvik fast.