Blir tradisjonelt laftene bygg over 150 kvm en saga blott etter 2017?

Sier nei til nye regler for laftede hus

Fylkesutvalget i Oppland fylkeskommune ber om at reglene for laftede hus ikke endres. Utvalget frykter for håndverksbedriftene.

Fylkesutvalget ber om at reglene for laftede hus ikke endres. Nye regler vil være dramatisk, skriver Oppland fylkeskommune på sin internettside.

Direktoratet for byggkvalitet har sendt ut på høring et forslag til nye energiregler for bygg. Reglene kan sette en stopper for hytter og hus i laft som er over 150 kvadratmeter. De nye reglene skal gjelde fra 2017.

Alvorlig bekymret
Fylkesutvalget er alvorlig bekymret for at en slutt på lafteproduksjon til boligformål vil bidra sterkt til å svekke næringsgrunnlaget for mindre og mellomstore laftebedrifter. Viktige læringsarenaer vil bli borte, noe som i neste omgang vil svekke rekrutteringen til næringa.

− Forslaget til nye energiregler for bygg er oppsiktsvekkende og alarmerende. Når det ikke blir tillatt å lafte nye hytter og hus forsvinner hovedinntektsgrunnlaget for en rekke små håndverksbedrifter. Når inntektsgrunnlaget rives vekk under laftehåndverkere forsvinner etterhvert selve håndverket. Direktoratet kan neppe ha vurdert hva dette vil bety for istandsetting og vedlikehold av den store massen fredede og verneverdige hus. Dette er fullstendig avhengig av håndverkere som både fører opp nye laftebygg og restaurerer, reparerer og vedlikeholder gamle hus. Når inntektsgrunnlaget forsvinner for disse, forsvinner også muligheten for å ta vare på denne uhyre viktige delen av vår nasjonale kulturarv, uttalte Ragnar Nordgreen (Ap) i fylkesutvalget 12. mai.

Tradisjoner
Oppland har sterke tradisjoner knyttet til bygging av laftebygg, både til næringsformål, boligformål og fritidshusformål. Denne tradisjonen står sterkt i flere regioner i fylket, særlig i Valdres og Gudbrandsdalen.

Flesteparten av Opplands vel 600 fredede bygninger er laftebygg. Det knytter seg også kulturhistoriske verdier til mange laftebygg. Mange av dem er del av verdifulle bygningsmiljøer og gode representanter for bygnings- og arkitekturarven.