Gorm Kallestad NTB scanpix

Dystert for landet, men fortsatt tro på egen økonomi

 Selv om troen på landets økonomi faller som en stein, gjør nordmenn rett i fortsatt å ha sterk tiltro til egen økonomi, mener Finans Norge.

I det kvartalsvise Forventningsbarometeret kom det et markant fall i fjor høst. I fjerde kvartal var det 19 prosent flere som var negative enn positive i sin tiltro til utviklingen av landets økonomi. Nå har denne indeksen falt ytterligere, til 32,2 prosent flere pessimister enn optimister.

– Tallene reflekterer at det store flertall i Norge opplever stor grad av jobbsikkerhet og at egen økonomi er relativt robust. Dette er en objektiv vurdering Vi har hatt gode lønnsoppgjør, renten er lav, og sparingen i husholdningen høy, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge til NTB.

Han viser til at landets husholdninger for første gang passerte 1.000 milliarder kroner i sparing i kvartalet vi har bak oss. Mange av oss har bygd opp solide buffere vi kan tære på ved en nedgang i inntektene.

Idar Kreutzer peker på at det er tre distinkte grupper som drar ned tallene for forventningene til landets økonomi denne gangen.

– Aldersmessig er det gruppen over 60. Geografisk ser vi store utslag på Sør-Vestlandet som omfatter Rogaland, der de føler oljeeffektene sterkest på kroppen. Utdanningsmessig er pessimismen størst blant dem med inntil fire års universitets- og høyskoleutdanning. Man kan tenke seg at dette dreier seg om ingeniørene som skal ut i leverandørindustrien, sier Kreutzer til NTB.

– Vi ser ofte en tidsforsinkelse i forventningsbarometret. Dersom man har rett i at landets økonomi utvikler seg negativt, er det grunn til å forvente at dette også slår inn i tallene for forventningene på egen økonomi, sier Kreutzer.

Underlagstallene i undersøkelsen viser også det er flere som nå sier at de vil kjøpe ny bolig enn tidligere.

– Det forteller oss at etterspørselen i boligmarkedet fortsatt vil være høy, sier han.