Ligger an til hett kontraktsmøte

Tirsdag 5. mai inviterer Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) inn til temamøte om kontraktsformer og konflikthåndtering i anleggsnæringen.

Dette burde ligge an til å bli en interessant samling. Det har vært mye diskusjon om hvilke kontraktsformer som benyttes på de ulike anleggsprosjektene rundt om i landet, og ikke minst har det vært heftige diskusjoner rundt den valgte strategien for Follobaneprosjektet.

Det skal derfor bli interessant å høre hvordan prosjektdirektør Erik Smith i Jernbaneverket vil tilnærme seg dette temaet i sitt innlegg på samlingen. Som kjent har begge de store totalentreprisene så langt gått til utenlandske aktører, mens den tredje, Follobanens innføring mot Oslo måtte avlyses, til kraftige reaksjoner fra Skanska/Züblin som var de som til slutt sto igjen med å levere tilbud. Nå er denne delen av prosjektet delt opp i flere mindre jobber, hvor den første delen nå er lyst ut. De andre vil komme utover året og tidlig i 2016.

Vi vil også få høre hvordan Jan Eirik Henning i Statens vegvesen ser på dette temaet. Her vil man ikke minst også komme innom det høye konfliktnivået som nå råder i anleggsbransjen. Det er ikke til å komme bort fra at det er et sjeldent høyt konfliktnivå for tiden, og det er selvsagt ingen av partene tjent med. Her er det viktig at man kommer frem til noen punkter på hvordan dette kan unngås. Det kan ikke fortsette slik det er enkelte steder nå. Dette er også noe Kari Sandberg i EBA vil komme nærmere inn på. Dermed er både byggherrene og entreprenørene tungt representert på denne anleggssamlingen, og vi ser frem til å høre hvilke synspunkter som her vil komme frem.

Som en del av dette vil nokså sikkert den utenlandske interessen for det norske markedet også bli omtalt. Stadig oftere ser vi at utenlandske entreprenører jobber for å komme inn i det norske anleggsmarkedet, som nå opplever rekordstor aktivitet – i motsetning til de fleste andre land i Europa. Selv om aktivitetsnivået er høyt, er konkurransen skarp – og det er flere lokale entreprenører som har altfor lite å gjøre. Med disse aktuelle temaene burde det ligge an til en spenstig samling.