Vel gjennomført lønnsoppgjør

Årets mellomoppgjør må kunne sies å ha vært vel gjennomførte forhandlinger der begge parter synes å være godt fornøyde med resultatet.

For personer i overenskomster med lokal forhandlingsrett blir det et nulloppgjør mens de lavtlønnede får et tillegg på 1,75 kroner i timen, noe som utgjør 3.412,50 kroner i året. Det skal være medlemmer på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn som får dette tillegget. Den totale rammen på oppgjøret er beregnet til 2,7 prosent, som er en nedgang på 0,5 prosent fra i fjor.

Dette er en fremforhandlet løsning begge parter kan leve godt med – og vil kunne bidra til å sikre den konkurranseutsatte delen av næringslivet. Det vil også kunne opprettholde en god kjøpekraft hos landets arbeidstakere.

Sjelden har det vært så stor samstemmighet i forkant av et lønnsoppgjør som i år. Både LO og NHO var helt klare på at det ikke var rom for det store lønnsløftet i år. De senere årene har forskjellene mellom Norge og andre land vi handler og konkurrerer med økt såpass kraftig at faren er overhengende for at vi taper konkurransekraft på grunn av for høyt lønnsnivå. Denne utviklingen kan ikke fortsette.

Den gode tonen fortsatte ut i forhandlingene, og selv om det en periode skal ha vært fare for brudd, loset man på en forsvarlig måte dette godt i havn. I et mellomoppgjør er det kun pengen det står på – noe som også gjorde at oppgaven var overkommelig.

Et brudd med harde fronter er det siste vi hadde behøvd i dagens sitasjon med en viss uro i det norske næringslivet. Gårsdagens løsninger vil være med å bygge opp en sikkerhet og trygghet for fremtidens utvikling for de norske virksomhetene og er en godt gjennomført prøve foran neste års forhandlinger. Det er alt grunn til å rose de to partene med avtalen som nå er loset i havn.