Næringspolitisk direktør Tore Strandskog i Norsk Teknologi og NELFO.

NELFO: - Nye energikrav et langt skritt i riktig retning

Men fortsatt er det mer å gå på, mener NELFO.

Den 16. februar publiserte Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) forslag til nye energikrav i byggeforskriftene.

Bransjeorganisasjonen NELFO, som er en del av Norsk Teknologi, er fornøyde med mye av det de har lest i høringsnotatet. Men det er fortsatt rom for forbedringer, mener organisasjonen.

- Forslaget markerer en tydelig endring i bygningspolitikken. Det er bra, men enkelte krav i forslaget har fortsatt en lite hensiktsmessig utforming, mener Tore Strandskog – næringspolitisk direktør i Norsk Teknologi og NELFO.

Mer fokus på tekniske installasjoner

Endringsforslaget innebærer strengere krav til energieffektivitet i bygg. Dagens forenklede tiltaksmodell for oppfyllelse av krav fjernes, og det skal lages energiberegninger for alle bygg.

I beregningen må bygget imøtekomme et rammekrav for netto energibehov for den aktuelle bygningskategori.

- Dette rammekravet skjerpes betydelig fra dagens nivå, tilsvarende et redusert energibehov på 26 prosent i boliger og 38 prosent i yrkesbygg. Dette er positivt, mener Strandskog.

Mer effektiv styring
Når det gjelder tekniske installasjoner stilles det blant annet krav til mer effektiv og behovsstyrt belysning. For små bygninger (under 150 m²) åpner man også for å lempe på rammekravet dersom man installerer solceller på eiendommen.

Det foreslås også krav om formålsmåling av energi i boligblokker og yrkesbygg, det skal som et minimum installeres målere for energibruk til romoppvarming, ventilasjonsvarme og varmt tappevann.

Det blir mer fokus på tekniske installasjoner med de foreslåtte energikravene.

- Vi skulle imidlertid gjerne sett flere og strengere minstekrav til funksjonalitet for å sikre effektiv energiforvaltning i byggets driftsfase, sier Strandskog.

Elektrisk oppvarming renvaskes

Dagens krav til energiforsyning setter strenge begrensninger i bruk av elektrisitet til varmeformål, og det er begrunnet i hensyn til lavere utslipp av klimagasser og forsyningssikkerhet.

- Siden kravet trådte i kraft har Norsk Teknologi og NELFO vært sterkt kritiske til en slik regulatorisk begrensning i bruk av elvarme. I høringsnotatet erkjenner endelig KMD at redusert bruk av elektrisitet i liten grad bidrar til reduserte klimagassutslipp, samt at forsyningssikkerheten er god i Norge. Departementet foreslår nå å fjerne dagens krav om å tilrettelegge for bruk av alternativer til elektrisitet. Konsekvensen av forslaget er at det kan installeres helelektriske varmeløsninger i bygg under 1.000 m², sier Strandskog.