Administrerende direktør Ståle Raa i Låsservice. Foto: Låsservice

Låsservice: - Husnøkkelen kan være ute i løpet av 10 år

I løpet av fjoråret solgte Låsservice rundt 45.000 kodelåser i Norge. I løpet av en tiårsperiode kan hunøkkelen fases helt ut.

Det skriver Låsservice i en pressemelding torsdag.

Tallet fra 2014 er rekord for salg av kodelåser i Låsservice.

– Vårt forhandlernettverk står for rundt halvparten av dette, og det er en økning på rundt 15 prosent fra året før. Vi ligger langt over Sverige og Danmark når det kommer til kodelåser i private hjem, sier administrerende direktør Ståle Raa i Låsservice.

Kodelåser er, ifølge pressemeldingen, foreløpig et storbyfenomen med Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim som de førene byene, men etterhvert vil denne trenden også nå mindre byer og bygdene, tror Raa.

– Kodelåsen er mye enklere å bruke enn en vanlig nøkkel. Den kan programmeres og fjernstyres, og man kan endre koder fortløpende. Kommer vaskehjelpen eller håndverkere, kan man legge inn engangskoder som gir adgang til boligen. Da slipper man å stille egenhendig opp for å låse opp døren, eller legge nøkkelen under matten. Det er også greit for ungene som slipper å forholde seg til en nøkkel, fortsetter Raa i pressemeldingen.

I næringsbygg er den tradisjonelle nøkkelen nesten helt faset ut og erstattet med koder eller nøkkelkort. Raa uttaler at han tror det vil ta lengre tid å erstatte husnøkkelen med kodelås.

 – Utviklingen går imidlertid raskt, og prisene på kodelåser er overkommelige. I løpet av en tiårsperiode vil kodelåsen sannsynligvis ha erstattet tradisjonelle nøkler i norske hjem, sier Raa.