Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) får ros for de nye energikravene til bygg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Energikrav til bygg ute på høring - høster jubel fra miljøorganisasjoner

De nye energikravene ble lagt ut til høring mandag. Allerede nå får Kommunal- og moderniseringsdepartementet ros for endringene de foreslår.

På oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet har Direktoratet for byggkvalitet nå sendt ut forslag til nye energikrav til bygg på høring.

Hele høringsnotatet kan du lese her.

– Bygg står for 40 prosent av energibruken, og dette må vi redusere. De nye kravene er en oppfølging av Klimaforliket, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en uttalelse. 

- De nye kravene er enklere enn de gamle, og boligeierne vil også merke at energieffektive bygg gir lavere strømregning, fortsetter Sanner som peker på at det vært en stor utvikling i miljøvennlige og energieffektive bygg de siste årene.

- Forslag til nye energikrav ligger på passivhusnivå. Det betyr energieffektive bygg som holder på varmen og bruker effektiv teknologi, sier Sanner.

Tiltakene

I hovedtrekk foreslås energikravene skjerpet tilsvarende eksempelvis 26 prosent for boliger og 38 prosent for kontorbygg.

Dette vil samlet sett kunne gi en energieffektivisering på 1 – 1,2 TWh per år fra 2020.

  • Innretningen av kravene foreslås omtrent som i dagens regelverk. Rammekrav blir hovedinnretning og netto energibehov videreføres som beregningspunkt.
  • Kravet til energiforsyning foreslås endret og forenklet. Reguleringen av fossil energi skjerpes, mens reguleringen av direktevirkende elektrisitet foreslås avviklet. Nytt krav til energiforsyning består i at bygg over 1 000 m2 BRA må ha fleksible varmeløsninger, mens småhus må bygges med skorstein.

Miljøorganisasjonene hilser forslagene til nye miljøkrav velkommen.

Guro Nereng og miljøstiftelsen Zero er svært positive til de nye energikravene i byggteknisk forskrift som er lagt ut på høring.

- Vi gratulerer Sanner med godt gjennomført arbeid, og realisering av et viktig mål fra klimaforliket på vegne av regjeringen. Disse målene peker ut veien mot nær energinøytrale nybygg i 2020, sier Guro Nereng, fagansvarlig for Bygg i ZERO i en pressemelding. 

- Betydelig kutt

Hun peker på at forslaget om skjerping av forbud mot fossil oppvarming i alle nybygg er veldig bra og fullt gjennomførbart.

En stor klimaeffekt hentes dessuten ved at energieffektivisering frigjør energi til å kutte utslipp i andre sektorer.

- Regjeringen har beregnet at disse kravene vil føre til 1,2 TWh frigjort energi hvert år fra 2020. Hvis vi tenker oss at alt dette brukes på elbiler så kan det forsyne 400.000 elbiler, som gir utslippsreduksjon på 1 mill. tonn. Betydelige utslippskutt, sier Nereng.

- Nå gjør Sanner hjemmene våre til en del av klimadugnaden. Med disse kravene får vi bedre, og mer klimavennlige nybygg i Norge. Folk flest får bedre, smartere hus det er godt å bo i, sier Nereng.

- Positivt, men kunne gått enda lenger

Også i Naturvernforbundet er de positive til det som blir presentert fra regjeringen.

– Strengere energikrav til boliger og andre bygg er viktig for å redusere energiforbruket. Det er bra for både klimaet, naturen, komforten og lommeboka, sier Audun Randen Johnson, energirådgiver i Naturvernforbundet.

– Det er positivt at energikravene strammes inn, og at vi får stadig mer miljøvennlige bygg. Selv om vi skulle ønske at regjeringen gikk enda lenger, er vi glade for at det nå er et forslag på bordet, sier Johnson.

Høringsfristen er satt til 18. mai.