Ekstremværet Nina gjorde skade og kaos i Skuteviken i Bergen tidligere i år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

If frykter ekstremværet «Ole» vil herje hardt

Rydd før ekstremværet «Ole» kommer på besøk, oppfordrer forsikringsselskapet If.

«Ole» kan gi hundrevis av skader på båter, bedrifter, naust og hus langs kysten.

Meteorologene har sendt ut ekstremvarsel for Trøndelag, Nordland og Troms: Ekstremværet «Ole» ventes å ramme de tre fylkene lørdag morgen. Forsikringsselskapet If frykter at uværet vil føre til flere hundre skader hvis det slår til som meldt, og ber folk ta forholdsregler for å sikre fritidsbåter og løse gjenstander ute.

Der hvor det er praktisk mulig, bør fritidsbåter tas opp av sjøen og sikres godt på land. Går ikke dét, sjekk at båten er godt fortøyd. Enkelte steder langs kysten er det fra lørdag ettermiddag meldt høye bølger, og i kombinasjon med flo kan det gi lokalt ekstrem høy vannstand. Enkeltbølger kan komme opp mot 22-25 meter i området Vestfjorden, Lofoten og Vesterålen, melder Meteorologisk institutt.

Flytt verdisaker

– Både bedrifter og privatpersoner bør gjøre tiltak for å forberede seg på dette uværet, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If.

– Har man for eksempel naust eller lagerlokaler som ligger utsatt til nær sjøen, kan det være lurt å flytte det som er av verdi inni til et sikrere sted for minimere skadene, sier Berge.

Sikre trampoliner og utemøbler for de kraftige vindkastene, og tjor dem godt fast, lyder oppfordringen. Ved ekstremværet «Nina» voldte eksempelvis en flygende trampoline skade på tre biler, opplyser If.

– Vi har sett at det ikke holder å bare sette trampolinen opp mot en husvegg og surre den fast med noen tynne tau. I et stormkast blir trampolinen tatt av vinden likevel. Vårt råd er å ta av trampolineduken og fortøye resten av trampolinen godt til bakken. Aller helst bør hele trampolinen tas fra hverandre og pakkes sammen, sier Berge.

Flinke i nord

Informasjonsdirektøren i If berømmer folk i Trøndelag, Nordland og Troms for å være flinke til å takle uvær.

– Vi ser gang på gang at røft vær i disse fylkene ikke rammer med så mange skader som enkelte andre steder i landet, nettopp fordi folkene her er vant til å hanskes med situasjoner som dette, sier Berge.

– Men hvis du må utendørs i helgen, vær forsiktig. Ta ikke sjanser. Gjenstander lar seg erstatte, ikke liv, sier Berge.

Naturskadeordning

Alle bygninger og løsøre som forsikres mot brannskader blir automatisk også forsikret mot naturskade. Dette følger av naturskadeforsikringsloven. Ordningen administreres av Norsk Naturskadepool, hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer.

Blir du rammet av naturskade, er du sikret erstatning. Gjennom loven er det satt en egenandel på denne type skader på 8000 kroner. Det kan hende du har en videre dekning gjennom ditt eget forsikringsselskap. Ta derfor kontakt med selskapet ditt for å få vite hvilke erstatningsordninger som gjelder i ditt tilfelle.

Naturskadeforsikringsloven omfatter ikke biler, småbåter, skip og endel andre objekter. Erstatning for disse er dekket av andre forsikringsordninger.