Follobaneprosjektets drill & blast kontrakt omfatter drivingen av den siste delen av tunnelen inn mot Oslo S. Illustrasjon: Jernbaneverket.

Skuffet AF-direktør

– Det er lov å være skuffa i dag, sier direktør Morten Midtskog i AF Anlegg.

AF Gruppen er det eneste av de norske entreprenørselskapene som deltok alene i konkurransen om drill & blast kontrakten ved Follobaneprosjektet. Torsdag kom Jernbaneverket med nyheten om at det er den italienske entreprenøren Societa’ Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A (Condotte) som er tildelt den første av i alt fem totalkontrakter i Norges største samferdselsprosjekt.

Kontrakten er på i underkant av 1,2 milliarder kroner og omfatter blant annet byggingen av en fjellhall for Follobanens to spor, og Østfoldbanens inngående spor inn mot Oslo S.

Direktør Morten Midtskog i AF Anlegg.

– Vi hadde vanvittig lyst på denne jobben. Det er alltid interessant å ha jobber i Oslo i forhold til at veldig mange av våre ansatte sogner mot hovedstaden. I tillegg er Jernbaneverket en kjempefin kunde og ikke minst er det et veldig interessant prosjekt med spennende tekniske ingredienser, sier Morten Midtskog til Byggeindustrien.

Blir preget
Han legger ikke skjul på at hele organisasjonen blir litt preget når de taper et så stort prosjekt som de hadde litt ekstra lyst på.

– Vi er litt deppa i dag, men i morgen bretter vi opp ermene og går på igjen. Det kommer mange prosjekter fremover, blant annet er vi med på konkurransen om Follobanekontrakten i forbindelse med Ski stasjon, opplyser Midtskog.

Føler du at AF hadde noe reell sjanse i denne konkurransen?
– Ja vi mener jo at vi hadde det, men vi merker oss selvsagt at konkurransen om de store kontraktene har blitt tøffere, svarer AF-direktøren.

Det italienske selskapet som stakk av med drill & blast kontrakten ved Follobaneprosjektet er ukjent for Midtskog.

Har lagt ned store ressurser
AF Gruppen har lagt ned mye ressurser i tilbudsarbeidet i forbindelse med drill & blast kontrakten. Ifølge Midtskog har anleggsvirksomheten i AF aldri tidligere levert inn et totalentreprisetilbud med et så stort omfang.

– Trøsten får være at vi har trent litt på å utarbeide totalentreprisetilbud. Dette er noe nytt som vi vet det vil komme mer av, derfor er ikke arbeidet vi nå har lagt ned bortkastet. Det er bare så synd at det er så utrolig elendig premiering for andreplasser i bransjen vår, sier Midtskog og ler.