Daglig leder Geir Gule i Christiania Stillas (fra venstre), administrerende direktør Sven Christian Ulvatne i Backe Entreprenør, Kripos-nestleder Vigleik Antun og BNL-direktør Jon Sandnes.

Ulvatne: - Kan ikke være naive lenger

Backe Entreprenør-direktør Sven Christian Ulvatne mener byggebransjen kan være naiv, men at man ikke lenger har råd til det.

Administrerende direktør i Backe Entreprenør Sven Christian Ulvatne, daglig leder i Christiania Stillas, Geir Gule, nestleder og fungerende Kripos-sjef Vigleik Antun og BNL-direktør Jon Sandnes tok sammen for seg hvordan den stadig økende arbeidsmarkedskriminaliteten i BA berører utleiemarkedet.

Antun og Sandnes holdt også hvert sitt innlegg som innledning av temaet. Kripos-nestlederen beskrev på sin side hva kriminaliteten går ut på, og en del om hva som gjøres hos myndighetene for å få bukt med arbeidsmarkedskriminaliteten.

Disse trendene ser politiet i forbindelse med norsk arbeidsmarkedskriminalitet:

  • Velstandsutvikling og åpnere grenser
  • Rask teknologisk utvikling
  • EU- / Schengenutvidelse
  • Bruk av falsk ID i eksplosiv vekst
  • Legal og illegal økonomi
  • Fragmentering av offentlig ansvar
  • Konflikter
  • Økt asylsøker- og flyktningestrøm

Enkelt å være seriøs?

BNL-direktør Jon Sandnes fortalte om Enkelt å være seriøs-satsingen, BNLs veileder til en mer årvåken og seriøs bransje.

- Aktsomhetsnivået må opp, slo Sandnes fast.

Backe Entreprenør-direktør Sven Christian Ulvatne vedgikk under debatten at det ikke uten videre er lett å være seriøs i den norske byggebransjen.

- Men det er mye håp, påpeker Ulvatne.

Selv om Kripos-nestsjef Antun stilte seg skeptisk til bruken av ordet «mafia» i tittelen på hans eget innlegg under konferansen, «Virkeligheten skremmer – hvitvasking – menneskehandel – mafia», mente Backe Entreprenør-direktør Ulvatne at det å kun snakke om mafia-tilstander blir for beskjedent.

- Det er ikke snakk om mafialignende tilstander. Det er mafia det er snakk om. Jeg vil påstå at byggebransjen sett under ett er naiv, og at vi kanskje ønsker å være litt naive. Men vi kan ikke være det lenger, sier han.

En fallitt

Fungerende Kripos-sjef Vigleik Antun avsluttet debatten med en kraftfull formaning til de fremmøtte utleiebedriftene om kampen mot arbeidsmarkedskriminaliteten.

- Det vil være en fallitterklæring for det gode samfunnet vi har bygd opp hvis vi skal gi tapt mot noen multikriminelle. Men sammen med dere kan vi klare det.