Bygde 30 etasjer på 15 dager

Sentrale aktører i den norske bygg- og eiendomsnæringen fikk tirsdag et lynkurs i hvordan man bygger høyhus i rekordfart. (Video)

BYGGER I LYNFART: Juliet Jiang i Broad Group. (Foto: Svanhild Blakstad)

På årets BA2015-konferanse i Oslo fortalte senior vice president Juliet Jiang i kinesiske Broad Group, hvordan selskapet bygde et 30-etasjers hotellbygg på 15 dager, eller 360 timer. 

Selskapet med 4500 ansatte har blant annet spesialisert seg på skape modulbygg som kommer opp i rekordfart.

De godt og vel 300 deltakerne på BA2015-konferansen fikk en innføring i kinesisk produktivitet og effektivtet på byggeplassen som frembragte både beundring og humor i salen.

– Hele hemmeligheten med at vi kan bygge så raskt, er at 90 prosent er prefabrikkert, sier Juliet Jiang til Byggeindustrien.

De forhåndsproduserte modulene bygges på en gigantisk fabrikk og fraktes på samlebånd inn på byggeplassen.

Om BA2015

BA2015-konferansen er en nasjonal satsning for bygg- og anlegsnæringen. Årets konferanse er den tredje i rekken. Sentrale aktører i næringen har gått sammen med SINTEF, NTNU og Metier for å forbedre effektiviteten og bærekraftigheten innen bygg- og anleggsnæringen. Årets tema er "Kontinuerlig forbedring"

Målet med konferansen er å skape en norsk BAE-næring i verdensklasse. (Kilde: BA2015)

Produksjonen går døgnkontinuerlig for å få alt fra grunnmur, stålkonstruksjon, bekledning og interiør på plass i løpet av 15 dager.

– På dette byggeprosjektet ble det jobbet 24/7, fordelt på tre skift og 250 arbeidere, sier Jiang.

Hotellbygget, som ligger i Hunan-provinsen i Kina, sto ferdig i slutten av 2011 og har et totalareal på vel 17.000 kvadratmeter. 

Jiang forteller at byggekosten pr kvadratmeter på dette bygget er på 500 US dollar.

Neste hurtigbygg-prosjekter for Broad Group er et 838 meter høyt bygg i byen Changsa, også det i Hunan-provinsen i Kina. Selve monteringen skal skje på kun 90 dager - mens byggingen av elementene skal ta 120 dager. Arbeidet med høybygget ble satt på vent i 2013 på grunn av manglende lokale godkjenninger, og det er ikke helt avklart når bygget vil bli fullført.

Juliet Jiang fra kinesiske Broad Group fortalte hvordan selskapet bygger høyhus i rekordfart. (Foto: Svanhild Blakstad)