Regjeringen har bedt Statskog utrede salg av 2,3 millioner dekar, eller 2,6 prosent av Norges produktive skogareal. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Nedsalg i Statskog settes på vent

Regjeringen åpnet for statlig nedsalg i Statskog, men det vil neppe skje med det første.

– Det er uaktuelt å selge noen av Statskogs eiendommer før utredningen som selskapet selv jobber med, blir lagt fram 1. mars, sier Høyres næringspolitiske talsperson Gunnar Gundersen til NTB.

Han mener å kunne berolige Norges Jeger- og Fiskerforbund som på sine nettsider skriver at «regjeringen er i gang med å selge en million mål myr, skog og fjell til private interesser».

– Dette er tatt ut av løse lufta. Det er en forutsetning for utredningen at jakt- og fiskeinteressene ikke skal bli berørt, mener Gundersen.

– Vi avventer utredningen fra Statskog. Den blir behandlet av Landbruksdepartementet som i sin tur kommer med en ny sak til Stortinget, sier Gundersen.

Etter det NTB har grunn til å tro, vil Landbruksdepartementet neppe sluttføre denne saken før tidligst til høsten.

– Dette salget ble initiert av de rødgrønne og har sammenheng med kjøpet av Borregaards skoger på til sammen 1,1 millioner mål. De rødgrønne ba om fullmakt til å selge 600.000 dekar, og det er denne fullmakten som nå benyttes, sier Gundersen.

Han understreker at det ikke er snakk om å selge fjellareal.

– Det er bare skog dette dreier seg om, først og fremst små naboteiger som lokale bønder vil ha interesse av å kjøpe, sier han.

– Vi får håpe at vi kan danne et flertall som kan stanse dette, sier Aps Knut Storberget til nettstedet frifagbevegelse.no. Ifølge ham er det arvesølvet som står på spill.

– Det handler om hvorvidt vi anser fellesskapets interesser som så sentrale at vi vil sikre eierskapet til viktige ressurser, sier Ap-representanten.

Salget som regjeringen har bedt Statskog utrede, dreier seg om 2,3 millioner dekar eller 2,6 prosent av Norges produktive skogareal.