FORNEBU VOKSER: Foreløpig ligger det an til at Fornebu får 6000-8000 leiligheter. Teoretisk sett kan området få dobbelt så mange boliger. Foto: Fredrik Drevon

- Fornebu har plass til 18.000 boliger

Arkitekt Harald Martin Gjøvaag mener Fornebu ligner for mye på Etterstad og ibsenske troll.

Arkitekt Harald Martin Gjøvaag i Alliance arkitekter.

- Det er lagt opp til i overkant av 6.000 boliger på Fornebu. Nå drøfter man 9.000. Jeg vil ikke sette noen grense. Det er avhengig av hva slags struktur man lander på. At det er plass til 18.000 boliger er det ingen tvil om, sier arkitekt Harald Martin Gjøvaag i Alliance arkitekter.

Gjøvaag leder Bærum kommunes planrådsgruppe for utbyggingen av Fornebu.

- Vårt mandat er å kvalitetssikre og bidra til at innkomne planforslag kan virke godt sammen. For det første ønsker vi å styrke den bymessige aksen som kommer langs Fornebubanen. Det er ikke lagt opp til noe bymessighet der Telenor, Aker og It-Fornebu ligger i dag. For det andre vil vi forbedre selve utbyggingsstrukturen.

Utdatert

Gjøvaag mener at reguleringsplanen fra 1999 er utdatert. Man tenker mer bymessig i dag.

- Med en mer bymessig struktur kan vi få til en annen tetthet enn i dag, uten at området oppleves som drabantby. Et enkelt bymessig grep er å trekke husene ut til fortauet. Da dannes en gate. Men forenklet sagt, dersom husene legges bak et stakittgjerde eller en bred plen dannes en vei.

- På Fornebu bør det tenkes mer gate enn vei. Det bør tenkes plassering av bebyggelse i en overordnet struktur før man tenker areal og utnyttelse, sier Gjøvaag.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MASSE PLASS: Fornebu har plass til dobbelt så mange boliger som man har planlagt, mener arkitekt Harald Martin Gjøvaag. Foto: Fredrik Drevon

Ibsenske troll

Som et humoristisk innspill har Gjøvaag tvitret en fotomontasje av Manhattan på Fornebu.

- Da kunne man ha doblet de 8000 boligene man snakk er om nå og likevel hatt gode og bymessige bokvaliteter for alle.

Ifølge Gjøvaag er Fornebus tilsynelatende tilfeldig plasserte bygningsklynger et resultat av den liberale utbyggingspolitikken vi har i Norge.

- Bebyggelsesstrukturen virker som en ansamling av små ibsenske troll som er seg selv nok.

Gjøvaag peker på at Fornebu minner litt om Etterstad på Oslos østkant, noe han mener tyder på at planleggerne har "jobbet i en annen tid."

- Kjøpesenter med innvendig handel, frittliggende blokker, udefinerte og uprogrammerte grøntsoner og det store parkdraget som blir Fornebus Central Park.

Blekksprutplanen fungerer på papiret, men resultatet er diffust og spraglete.

Ikke Ammerud i reprise

- Hvor høyt kan man bygge på Fornebu?

- Det er et sabla godt spørsmål. Jeg er ikke høyderedd, men det skal forplikte rent estetisk å få stikke hodet sitt høyere enn alle andre.

Gjøvaag understreker at hvis man først skal bygge høyt må man bygge minst 15-16 etasjer, så det blir økonomisk lønnsomt.

- Uten økonomi i høyhusbyggeri får du ikke kvalitet. Det dårligste er høye hus tvunget ned i høyde i så mange runder at du ikke får kvalitet tilbake. Differensiering i høyde og topologi er viktigere enn utnyttelsesgrad.

Rogalendingen Gjøvaag er selv bosatt i en villa på Godlia ved Østensjøbanen. Nå ønsker han å bidra til at Fornebu ikke blir en reprise på Marienlyst eller Ammerud.

- Vi må ha inn økt flerfunksjonalitet, og da vil strukturen i seg selv kunne gi rom for mer, sier Gjøvaag.

For sent å fikse

Baard Schumann i Selvaag Bolig.

Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag Bolig, tror ikke det blir bygget 18.000 boliger på Fornebu, men støtter Gjøvaags påstand om at høyhus ikke bør være for lave.

- Dagens blokker på 4-6 etasjer er en dårlig utnyttelse av området. Man bør bygge minst 13-15 etasjer.

Schumann mener Fornebu ”på en måte er blitt ødelagt” med utbyggingen som er blitt gjort, både fordi de fineste tomtene gikk til næringsbygg, og fordi det er for sent å gjøre området bymessig:

- Man vil ikke klare å få til en bymessig struktur når det er boliger i første etasje. Potensialet for butikker og næring i første etasje ble ødelagt med kjøpesenteret, sier Schumann.

Bra til slutt

Daniel Kjørberg Siraj i Obos.

- Fornebu er jo en forstad og hva er galt med Etterstad? spør Daniel Kjørberg Siraj, konserndirektør boligutvikling og eiendomsmegling i Obos.

Han er sterkt uenig i påstanden om at Fornebu er "uplanlagt", og er lei av ”utenforstående og besserwissere” som kritiserer valg gjort av kvalifiserte mennesker.

- Fornebu er et resultat av bevisste valg. Mandatet til Planrådsgruppen er ikke å bruke tiden på å snakke om miseren fra i fjor, men om hva om kan bli. Det som er gjort til nå er kvaliteter hver for seg, sier Siraj.

Elefanten i drabantbyrommet er den sagnomsuste Fornebubanen. Reguleringsplan og konsekvensutredning skal oversendes fra Ruter til kommunal behandling i Oslo våren 2015.