Jonas Langstad Heggedal synes lærlingeperioden på Haugenstua skole er en fin start på yrkeslivet.

Første lærling på plass

Byggingen av Haugenstua skole i Oslo skjer ved hjelp av lærlinger gjennom et Vardeprosjekt. Betongfaglærling Jonas Langstad Heggedal (19) er allerede i gang med sin læreperiode på byggeplassen.

Fakta Vardeprosjekt

Vardeprosjekt er et større nybygg eller rehabilitering i offentlig regi. Alle lærefag som deltar i prosjektet skal ha med lærling. Vardeprosjektet kan legge til rette for utplassering av elever og studenter.

Vardeprosjektene skal gjøre byggeplassen til en god opplæringsarena og slik sørge for økt rekruttering av gode håndverkere med nødvendig kompetanse. Et viktig mål er å øke prestisjen til byggfagene.

Nye Haugenstua skole i Stovner bydel er et Vardeprosjekt, hvor Betonmast er entreprenør og Undervisningsbygg byggherre.

Status som Vardeprosjekt tildeles av Oslo Håndverks- og Industriforening (OHIF) og gis til offentlige byggeprosjekter.

Vardeprosjekter som har startet opp: Haugenstua skole, Munchmuseet

Vardeprosjektet på Haugenstua er et samarbeid mellom Oslo Håndverks- og Industriforening, byggherre Undervisningsbygg og totalentreprenør Betonmast.

- Dette er en veldig fin start på yrkeslivet. Nå lager jeg fundamenter til bygget, og jobber med forskaling, armering og støp. Erfaringer man ikke kan få fra skolebenken, forteller Jonas Langstad Heggedal.

Han har har fullført to år betongfag ved Skedsmo videregående skole, og er Betonmasts første lærling på Haugenstua-prosjektet.

Skaper tverrfaglig miljø

- Vi håper å ha totalt ti lærlinger her i løpet av prosjektperioden. Tanken er at det skal bidra til erfaringsoverføringer på tvers av de ulike fagene som er representert. Dette er veien å gå for å sikre framtidige norske håndverkere, forteller Øyvind Øveraas, prosjektleder i Betonmast og fortsetter:

- Dette prosjektet gir lærlingene en unik mulighet til å få kjennskap til alle prosessene som til sammen utgjør et helt byggeprosjekt. Nå gleder vi oss til å ønske flere lærlinger velkommen! avslutter han.

Les mer om Vardeprosjektet i Byggendustrien nr 1-2015.

Både prosjektleder i Betonmast Øyvind Øveraas (t.v.) og betonglærling Jonas Langstad Heggedal mener konseptet med Vardeprosjekter er en god måte å sikre fremtidige norske håndverkere på.