Lover 270 millioner til sikring av gamle tunneler

Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen forteller at det kommer 270 millioner kroner til sikring av gamle fylkesveitunneler i statsbudsjettet.

Det er i hovedsak Vestlandet og Nord-Norge som blir tilgodesett med tunnelsikringsmidler. Sogn og Fjordane er fylket som kommer best ut kronemessig. De får 65 millioner kroner til å sikre tunnelene. Fulgt av Nordland (52 millioner kroner), Møre og Romsdal (46 millioner kroner) og Hordaland (39 millioner kroner).

Midlene kommer som følge av en ny tunnelsikkerhetsforskrift, og vil bli fordelt over de neste fem årene.

Til NRK forteller Solvik Olsen at det er fylkesveiene som blir den store veivinneren. Foruten midler til tunnelsikkerhet åpner også regjeringen for å øke lånepotten med en milliard kroner. Slik at fylkeskommunene er sikret billig finansiering av oppgraderingsprosjekt på veiene.

– Vi vil øke ordningen med rentekompensasjon til tre milliarder kroner. Det var en ordning som den forrige regjeringen foreslå å avvikle. For oss er den ordningen viktig, for det gjør at når tunnelene på fylkesveiene skal oppgraderes, så kan fylkeskommunene få låne pengene gratis, sier ministeren til NRK.