1.800 sosial dumping-tilsyn i fjor

I Arbeidstilsynets årsrapport for 2013 kommer det frem at de gjennomførte 1.800 målrettede tilsyn mot sosial dumping og useriøsitet i arbeidslivet i fjor.

Totalt gjennomførte de 16.000 tilsyn i 2013, så mer enn en av ti gjaldt mistanke om arbeidslivskriminalitet.

Byggenæringen er blant bransjene det er ført flest tilsyn.

«I bygg- og anleggsnæringen er en stor del av tilsynene gjennomført i den uorganiserte og mindre delen av byggenæringen, inkludert privatmarkedet. Sosial dumping, farlige arbeidsforhold og sterke indikasjoner på ulike skatte- og avgiftsunndragelser er blant funnene», skriver de i rapporten.

– Vilkårene disse arbeidstakerne tilbys er ofte helt uakseptable. Dette er forhold myndighetene prioriterer i vår felles innsats for å bekjempe sosial dumping og arbeidsmiljøkriminalitet. Aksjonene har ført til utvisninger, inndragning av merverdiavgift, både fra oppdragsgivere og virksomheter, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

- Til tross for utfordringene med å nå gjennom til alle, erfarer vi at våre tilsyn bidrar til å fremme et seriøst og anstendig arbeidsliv og at vi hindrer sosial dumping. At vår innsats har effekt, blir bekreftet av forskningsstiftelsen Fafos evaluering av tiltak mot sosial dumping. Den viser at Arbeidstilsynets innsats har vært godt gjennomført med mange positive resultater, legger hun til.