Foto: John Haddal Mork

Kongelig studentprosjekt åpnes i Trondheim

Tirsdag åpnes to studentprosjekter i Kongens gate allmenning ved Nidelva i Trondheim.

Det skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

Foto: John Haddal Mork

De to prosjektene, av arkitekturstudenter ved NTNU, kommer som svar på kommunens utfordring til studentene for å knytte Trondheim tettere mot vannet og vitalisere bryggene langs Nidelva.

Prosjektet «Tremenningen» består av en trapp som knytter sammen øvre og nedre del av den todelte Kjøpmannsgata, samt en pir ut i Nidelva. Trappa og piren er bundet sammen av en utstilling på selve allmenningen, laget av kommunen. De midlertidige studentprosjektene skal gi folk i byen tilgang til både bryggene, allmenningen og elva på en helt ny måte, heter det i pressemeldingen.

Prosjektene er bygget i to separate faser. Før sommeren bygget NTNU-studentene Anders Gunleiksrud og John Haddal Mork en pir ut fra Kongens gate allmenning.

Målet var at besøkende skulle få et utkikkspunkt ut i Nidelva mellom de gamle bryggene. Piren er allerede blitt et yndet sted for både byens befolkning og turister, skriver kommunen.

Hoveddelene i piren er, ifølge pressemeldingen, produsert med en stor CNC-fresemaskin, slik at de to studentene skulle kunne bygge den på omtrent to uker.

De to siste ukene har 17 studenter fra NTNU og UWE Bristol i England deltatt i en intensiv studentworkshop på Kongens gate allmenning for å komme i land med fase to av prosjektet. Utfordringen fra kommunen var å bygge en forbindelse mellom øvre og nedre del av Kjøpmannsgata.

Kulturhistoriske verneverdier i vollen som deler Kjøpmannsgata i to, har gitt mange utfordringer til studentene. De kunne kun fundamentere i bakken på områder der det tidligere er gravd, og prosjektet måtte derfor utformes i hensyn til dette.

Resultatet kom i form av en trapp i tre laget i en fleksibel bypass-konstruksjon som gjør at trappa kan formes etter overflata på vollen.