Det var 16. juni 2011 at morgentoget fra Bergen til Oslo kjørte inn i et brennende snøoverbygg på Hallingskeid stasjon. Foto: NTB scanpix

Staten og Norsk Jernbanedrift saksøkt for nær 200 millioner

Forsikringsselskapet Tryg og NSB saksøker staten og Norsk Jernbanedrift for nærmere 200 millioner kroner etter togbrannen ved Hallingskeid for tre år siden.

I stevningen er kravet satt til 147,2 millioner kroner pluss forsinkelsesrenter, noe som kan føre kravet opp i rundt 200 millioner kroner. Det er i så fall det største regresskravet fra et norsk forsikringsselskap noensinne, skriver Bergens Tidende.

Stevningen ble sendt til Oslo tingrett fire dager før foreldelsesfristen gikk ut 16. juni i år. Årsaken til at det har tatt så lang tid er at det ikke har lyktes å komme til noen utenomrettslig løsning.

Det var 16. juni 2011 at morgentoget fra Bergen til Oslo kjørte inn i et brennende snøoverbygg på Hallingskeid stasjon. Alle de 257 passasjerene ble evakuert og hele togsettet brant opp.

I etterkant av brannen har NSB fått utbetalt rundt 150 millioner kroner av sitt forsikringsselskap Tryg for å erstatte det utbrente togsettet. Det er disse pengene som forsikringsselskapet nå vil ha tilbake.

Havarikommisjonens rapport om brannårsaken har ikke kommet med noen klare svar, men sveisearbeid utført på overbygget som brant, blir sett på som den mest sannsynlige årsaken.

– Vi mener brannen skyldtes gnister fra disse sveisearbeidene. Eventuelle andre, alternative årsaker er så hypotetiske og usannsynlige at vi mener de kan utelukkes, mener advokat Rune N. Stiegler i Tryg.

Både Norsk Jernbanedrift og Jernbaneverket avviser kravet, mens Samferdselsdepartementet ikke ønsker å kommentere en pågående sak.