Rekordvarme mange steder i landet – pingvinene sliter

Onsdag nådde temperaturen 31,2 grader i Vestlandets hovedstad. Det er i heteste laget for pingvinene i byen.

På grunn av varmen må Akvariet i Bergen gjøre hva de kan for å kjøle ned og forebygge heteslag blant fuglene fra Antarktis. Blant annet legger de ut vannspredere med kaldt vann i pingvindammen.

Må kjøles ned

– Alarmklokkene ringer når vi nærmer oss 25 plussgrader, sier Kees Oscar Ekeli, biolog og daglig leder ved Akvariet i Bergen til Bergens Tidende.

Bare én gang tidligere har det populære turistmålet opplevd å miste en pingvin som følge av sommerheten. For 14 år siden døde to år gamle Ping fra Japan av heteslag kort tid etter at han hadde ankommet sitt nye hjem i Norge.

Ekeli forsikrer at fuglene holdes under ekstra oppsikt når det er så varmt som nå.

– Henger de med nebbet og puster tungt, er det et faresignal. Vi pumper sjøvann fra 120 meters dyp fra byfjorden. Det holder åtte-ti grader og pingvinene får den kjølingen de trenger, sier han.

Flere over 30 grader

Også flere andre steder i landet var det over 30 grader onsdag. I Trondheim ble den høyeste julitemperaturen siden 1945 registrert – klokken 15 nådde gradestokken på Voll 30,2 grader, skriver Adresseavisen. På totalt elleve steder i Trøndelag ble det målt over 30 grader på dette tidspunktet. Hitra-Sanstad nådde hele 32,5 grader.

De siste dagene har Nordland kunnet vise til åtte nye temperaturrekorder. To av rekordene er registrert ved offisielle målestasjoner i Vesterålen, skriver Bladet Vesterålen. Den høyeste temperaturen ble registrert 7. juli. Da ble det målt 29,5 grader i Kleiva i Sortland.

Hett var det også i Romsdal onsdag. I Elnesvågen ble det målt 32 grader, melder Romsdals Budstikke.

I Rogaland ble det en grå og litt våt dag, selv om værmelderne hadde lovet rene Syden-tilstander. Noen overraskende byger sørget for regnskyll flere steder, men likevel var det fortsatt veldig varmt. I løpet av to timer fikk brannvesenet i Sør-Rogaland 50 direktemeldinger om brann fordi sommerheten førte til at brannvarslingsanlegg i hele distriktet ble utløst, ifølge Rogalands Avis.

Væromslag fra helga

Været vil holde seg stort sett uforandret torsdag og fredag.

– Det vil bli fint vær de fleste stedene i landet. Unntaket er lengst øst i Finnmark, som preges av å ligge ved Barentshavet. Mange steder fra Vest-Finnmark og sørover vil fortsatt ha over 20 grader og noen steder over 30 grader, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt til NTB.

Sør-Norge ser ut til å få det varmeste været fredag, mens det blir litt mer skiftende i Nord-Norge. Lørdag og særlig søndag ligger det an til et væromslag i Sør-Norge. Temperaturene vil gå en del ned og det blir nedbør mange steder.