Her ligger restene av den gamle Coop-butikken i Meråker. Foto: Bellona

Entreprenør anmeldt for å ha dumpet rester av gammel butikk i naturen

En entreprenør som har dumpet restene av en gammel Coop-butikk i Meråker i naturen, er anmeldt av Bellona. - En fillesak, mener entreprenøren selv.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken fra Nord-Trøndelag. Entreprenøren skal ha dumpet flere hundre tonn teglstein, treverk og isolasjon like ved en tursti, ikke langt unna et boligfelt i Kopperå i Meråker.

Ifølge Adressa.no har naboer reagert kraftig på dumpingen av søppel.

Nå er entreprenørselskapet Sigmund Farstad, som har dumpet avfallet, anmeldt av miljøorganisasjonen Bellona.

- Opptredenen som entreprenørselskapet Sigmund Farstad her har vist, vitner om fullstendig mangel på ansvarsfølelse og respekt for gjeldende regelverk. Vi mener dette er miljøkriminalitet, sier Bellonas fagrådgiver Karl Kristensen i en pressmelding.

- Avfallet er dumpet sammenblandet på en ulovlig villfylling som ikke har tillatelse til å motta avfall i det hele tatt, og de har også sviktet grovt når det gjelder kildesortering. Det er også uklart hvorvidt farlig avfall er dumpet som en del av det usorterte avfallet, fortsetter Bellona-medarbeideren.

Bellona krever en rask og hard straffereaksjon.

- Det er viktig at forurensningslovens bestemmelser som sier at aktører som bidrar til ulovlig forsøpling må rydde opp. Dette gjelder også entreprenøren som eier eiendommen hvor avfallet er ulovlig dumpet, sier Kristensen.

- Fillesak

Byggeindustrien var i kontakt med entrperenør Sigmund Farstad AS på mandag, men foreløpig ville de ikke si så mye om saken.

- Saken ligger hos Fylkesmannen, så vi avventer med å kommentere inntil vi vet hva som blir resutaltet der, sier daglig leder Arnold Farstad i Sigmund Farstad AS til Byggeindustrien. 

Han bekrefter likevel at avfallet ligger på entreprenørens eiendom.

- Det handler om 350 tonn teglstein og litt betong, ikke noe mer enn det. Jeg vil ikke kommentere denne fillesaken mer nå, sier Arnold Farstad.

Entreprenøren hevder overfor Dagens Næringsliv at alt som er miljøskadelig er "levert dit det skal".

HENT og Trondos anmeldt

Også HENT, som har vært prosjektleder for prosjektet, samt byggherre Trondos, er anmeldt av Bellona.

- Vi har inngått en totalentreprise med entreprenøren Hent om riving, deponering av avfall og oppbygging av nye butikklokaler. Trondos har i sin avtale skrevet kontrakt og betalt for at alt rivningsmateriell skal behandles etter forskriftene. Nå ligger dette på fylkesmannens bord, og jeg skal ikke ta stilling til om det har skjedd noe kriminelt, men vi har hatt kontakt med Hent, og har tro på at dette blir ryddet opp i, sier administrerende direktør i Trondos, Torbjørn Skei, til adressa.no.

Hent: - Uheldig

- Saken er veldig uheldig. Vi er skikkelig lei oss. Formelt er ansvaret hos underleverandøren, men vi går nå gjennom våre rutiner, sier HMS-rådgiver i Hent, Kåre Myran til DN.no.

Miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag bekrefter overfor DN.no at det ikke er søkt om å kaste avfall på stedet. De bekrefter at det vil komme en reaksjon, men at saken foreløpig ikke er ferdigbehandlet.