Gründerelever fra Blindheim ungdomsskole, f.v. Jarand Berg Larsen, Ulrik Myklebust Ferstad, Anne-Marie Nowak, Victoria Skuseth og Ola Navelsaker.

Ungdomsidéer kan gi flere byggfagelever

Gode idéer fra tiendeklassinger har ført til et nytt samarbeid mellom Peab K. Nordang og Blindheim ungdomsskole. Målet er å øke rekrutteringa til betongfaget.

Blindheim skole i Ålesund utfordret bedrifter på Sunnmøre til å bidra med problemstillinger til en Gründercamp. Tiendeklasseelevene ble delt inn i grupper og fikk jobbe med løsningsforslag i to dager. For entreprenøren Peab K. Nordang fikk elevsamarbeidet stor nytteverdi.

– Vi ba elevene om å gi oss forslag til hvordan vi kan rekruttere norsk ungdom til å ta fagutdanning i byggfag, og spesielt betongfagarbeidet. Vi fikk mange gode idéer, og har allerede iverksatt en av dem. Vi har tro på at dette kan bidra til økt rekruttering til betongfaget, forteller HR/HMS-sjef Paul Ivar Pedersen i Peab K. Nordang.

Betong som valgfag

Tiltaket går ut på at arbeid med betong blir en del av valgfaget "Produksjon av varer og tjenester" på skolen.

– Vi har innledet et samarbeid med ledelsen ved skolen for å få gjennomført idéen, sier Pedersen.

Gründercampen ble gjennomført 10.-13. juni. Løsningsforslagene ble presentert foran en jury, oppdragsbedriften og tilskuere fra skolen og næringslivet. Gruppen som jobbet med Peab K. Nordangs problemstilling besto av Jarand Berg Larsen, Ulrik Myklebust Ferstad, Anne-Marie Nowak, Victoria Skuseth og Ola Navelsaker. Elevene ga flere forslag på tiltak som kan øke rekrutteringa til betongfaget.

Har tro på tiltakene

– Vi fikk flere gode idéer som vi nå jobber videre med. Blant annet ser vi på om vi kan arrangere oppdateringskurs for lærere som skal undervise i betongfaget. Et annet tiltak er at våre fagpersoner kan være mentorer og faglige hjelpere i utvalgte timer i undervisningen, opplyser Pedersen, og legger til:

– Det er et økende behov for betongarbeidere i bygg- og anleggsbransjen. Vi er utrolig takknemmelige for de gode innspillene, som vi tror kan gi gode og viktige resultater på sikt.