Skanska-direktør Ståle Rød langet ut mot byggelederfimaene. Foto: Frode Aga

Rød: Byggelederfirma største trussel mot HMS- og seriøsitetsarbeid

Skanska Norge-direktør Ståle Rød mener at enkeltstående byggelederfirma er en trussel mot HMS- og seriøsitetsarbeidet i byggenæringen.

- Vi brenner veldig for HMS- og seriøsitetsarbeid i Skanska. For å hindre at det utvikler seg en uheldig kultur er vi nødt til å utvikle trekantforholdet mellom entreprenør, byggherre og rådgiver ytterligere, sa Skanska Norge-direktør Ståle Rød på EBAs generalforsamling fredag.

- Den største trusselen mot det HMS- og seriøsitetsarbeidet er de i økende grad mer eller mindre enkeltstående byggelederfirmaene. De fungerer som et rent transaksjonelt element, som ikke tilfører noe som utvikler HMS- og seriøsitetsarbeidet i næringen, la han til, til spontan applaus fra salen.

Samtidig kom han med et stikk til rådgiverne. Rød minnet om at HMS-arbeidet,i langt større enn i dag, må begynne før maskinene ruller ut på byggeplassen.

– Vi må sørge for at vi planlegger og designer med sikkerhet som hovedfokus, understreket han.

- Dessuten må vi ha bedre måleparametre som gjør at vi kan bli verdensmestre i å tilrettelegge for sikkerhet. Måleparametre som motiverer til den type arbeid, la Rød til.

Han understreket også at det offentlige må gå i front. Ikke bare prate, men kreve og faktisk handle.

Rød mante også til bedre koordinering mellom offentlige etater i kampen mot useriøsitet og sosial dumping. – Politi, skatteetat og folkeregister må ha en effektiv måt å prate sammen på, slik at de sitter på felles informasjon.