Streik i staten vil ramme bredt

Førstkommende mandag kan det bli storstreik i offentlig sektor. Konsekvensene vil bli mange.

– Tømming av Bjørgvin fengsel, total stopp i fortolling av varer på Ørje, forsinket skatteoppgjør, frigivelse av varetektsfanger og utsettelse av oppkjøring til førerkort vil være blant streikens følger, ifølge YS Stat.

Hovedorganisasjonen melder også om konsekvenser for en rekke departementer og offentlige etater. Akademikerne tar i første omgang ut 1.500 medlemmer i Mattilsynet, Vegvesenet, Jernbaneverket og NVE.

– Vi er godt forberedt på konflikt og har et kraftfullt, men forsvarlig streikeuttak, sier forhandlingsleder Rikke Ringsrød i Akademikerne stat.

LO Stat varsler et streikeuttak på rundt 4.300 medlemmer. Norsk Tjenestemannslag vil ved en streik ha flest medlemmer ute. Men også Fellesorganisasjonen, Skolenes landsforbund, Norsk Arbeidsmandsforbund, Norsk Fengsel- og friomsorgsforbund og Fagforbundet vil være i streik.

Den fjerde hovedsammenslutningen, Unio, hadde onsdag formiddag ennå ikke offentliggjort sitt streikeuttak i staten. Arbeidstakerorganisasjonenes streikeuttak i kommuneoppgjøret ventes senere i dag.

Meklingen i lønnsoppgjøret i stat og kommune skal være avsluttet innen midnatt søndag 25. mai. En eventuell streik starter tidligst mandag morgen.