YS varsler streik i staten

YS Stat foregriper lønnsoppgjørets gang og kommer med et streikevarsel for statlig sektor to dager før varslingsfristen går ut. 1.400 medlemmer i en rekke etater kan bli tatt ut fra 26. mai.

Politi og fengsel, toll og skatt, Nav og Forsvaret vil alle bli rammet dersom det blir konflikt i staten. Det vil i så fall bli første gang ansatte i Forsvaret tas ut i streik, opplyser YS Stat i en pressemelding.

Frontene er dermed skjerpet i det første lønnsoppgjøret etter at Høyre og Frp inntok maktens korridorer. Og selv i de korridorene vil en streik bli merkbar. Det varslede uttaket omfatter nemlig alle departementene, unntatt Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor.

Men før det går så langt, skal det mekles ferdig mellom staten og YS.

– Bakgrunnen for streikevarselet er den pågående meklingen i årets hovedoppgjør, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat. Han sier staten ikke har vist noen forhandlingsvilje.

– Staten har ikke gitt noe reelt tilbud. De har bare henvist til resultatet i industrien. Våre krav er ansvarlige. Nå setter vi vår lit til Riksmekleren, sier Arnesen.

Det er de største byene – Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø – som vil bli hardest rammet av en eventuell streik.