Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Regjeringen rører ikke Skatteetatens taushetsplikt

Skatteyternes rettssikkerhet er for viktig til at finansminister Siv Jensen (Frp) vil gjøre noe med Skatteetatens taushetsplikt i kampen mot svart arbeid.

Det kommer fram i et skriftlig svar fra Jensen på et spørsmål fra Høyres Hårek Elvenes i Stortinget.

«Selv om det er viktig å bekjempe svart arbeid og annen økonomisk kriminalitet, mener jeg andre tiltak bør vurderes fremfor å lempe på reglene om taushetsplikt», skriver Jensen i sitt svar.

Unntak

Hun viser til at loven i dag går langt i å gjøre unntak fra taushetsplikten for at skattemyndighetene skal ha mulighet til å gi ut viktig informasjon i kampen mot økonomisk kriminalitet.

Problemstillingen er i vår aktualisert gjennom avsløringen av at et malerfirma ble gransket av Skatteetaten for svart arbeid samtidig som firmaet drev oppussing i Skattedirektoratets lokaler. Men Skatteetaten kunne ikke gripe inn på grunn av taushetsplikten.

Handlingsplan

Skatteunndragelser er et alvorlig samfunnsproblem, men tiltak mot dette ondet må ikke gå ut over skatteyternes tillit til systemet, mener Jensen.

«Taushetsplikten er en grunnleggende rettssikkerhet for skatteyter, og den skal verne om tillitsforholdet mellom de skatte- og avgiftspliktige og det offentlige», skrev statsråden tirsdag.

Jensen sier det i stedet vurderes tiltak for å styrke skattemyndighetenes samarbeid med politiet i arbeidet med en ny handlingsplan mot økonomisk kriminalitet.