Nå printer de hus

Det er mange tekniske nyvinninger som er i ferd med å nå byggenæringen. Dette gjelder både innen måter å samhandle på, miljømessige forbedringer, utvikling av byggevarer samt også til dels helt nye måter å definere dagens og fremtiden byggeri på. Noe av det nyeste innebærer å printe ut hele bygningskroppen.

Det låter nokså søkt ut, men dette er man nå altså i ferd med å forsøke steder i verden. Da 3D-printere kom for noen år siden, så man nok ikke hva det kunne innebære. Men enkelte skjønte raskt at det i prinsippet bare var fantasien som kunne sette grenser for hva man med tiden kunne skape med dette verktøyet. Noen klarte raskt å printe ut sitt eget fungerende skytevåpen, noe som selvsagt kan skape en skummel utvikling.

Mer nyttig er nok derfor konseptet noen nå har tatt i bruk med å printe ut hus, selv om disse på stadiet vi nå ser virker å være veldig langt unna det vi må kunne forvente å være norsk standard. Det man har gjort er rett og slett å fylle «pennen» med betonglignende masse i stedet for blekk, det blir mer å regne som avanserte sprøyter, og printe i vei.

Disse boligene vi har skrevet om på bygg.no den senere tiden mangler nok mye for å kunne bli godkjente, men her vil det nok bli en rivende utvikling. Det rapporteres om at man i Kina klarer å printe ut boliger til priser på rundt 30.000 kroner. Dette er ikke boliger som vil kunne fungere her i Norge, og muligens vil de aldri gjøre det. Men produksjonen av lignende typer boliger vil kunne få store muligheter med å huse mange mennesker som i dag ikke har mulighet til å få tak over hodet i andre deler av verden.

Man har sett på ulike løsninger. I Kina har man laget en form for elementer som settes sammen etter produksjon. I USA printer man ut mer eller mindre hele råbygg. Det går selvsagt ikke an å printe ut en ferdig bolig, blant annet må man få på plass VVS, el-installasjoner samt innredning. Men dette kan utvikle seg som spennende muligheter, og åpner blant annet for noen spenstige konstruksjoner. Ferdighusene vi har sett fra Kina kan ikke kalles spenstige, men heller meget enkle så langt. Men hvem et hva som skjer fremover.

Her gjelder det å følge med i utviklingen og se mulighetene. Det burde være flere norske selskaper som kunne se en forretningsmulighet innen et slikt segment, enten produksjonen skjer i Norge eller i utlandet. Mange miljøer i Norge sitter på god kompetanse, og god teknisk know-how. Det finnes muligheter å gripe så tidlig i denne utviklingen.

Med tiden er det ikke godt å si hva som skjer her i Norge heller. Kanskje du om noen år kan printe ut din egen garasje eller bolig til bruk også her oppe i nord?