Knollmjødurt, her fra Øland i Sverige, har bremset opp oppføringen av en midlertidig barnehage på Tøyen i Oslo. (Illustrasjonsfoto: www.scanstockphoto.com)

Knollmjødurt bremser barnehageplaner

Fylkesmannen har bedt Oslo kommune om å stanse byggearbeidene i friområdet på Tøyen fordi det finnes flere rødlistede arter i området.

Det er Osloby.no som skriver om plantene som har bremset opp byggingen av den midlertidige barnehagen i Oslo. Fylkesmannen stiller ifølge nettstedet spørsmål om en rekke forhold er tilstrekkelig utredet:

Det er flere rødlistede arter i området, blant annet knollmjødurt, smaltimotei, rødfiol, samt humler.

Kommunen kan ha tillagt behovet for barnehageplasser for stor vekt sammenlignet med ulempene ved at man mister et friområde.

Det kan stilles spørsmål ved om konsekvensene av at barn og unge mister et friområde er tilstrekkelig utredet.

Fylkesmannen spør også om statlig tilsynsmyndighet skulle fått uttale seg i saken.

Det blir kun et midlertidig opphold i byggearbeidet mens Fylkesmannen behandler klagen.

I slutten av mars startet arbeidet med å bygge en midlertidig barnehage på i Ola Narr på Tøyen. Det er barna i Hasle barnehage som har behov for et nytt sted å være mens det pågår byggearbeider rundt barnehagen. Selv om det er midt i en park som er regulert som friområde, har ikke kommunen greid å finne andre tomter å bygge den midlertidige barnehagen på.

Det har vært et voldsomt engasjement blant mange Tøyen-beboere, som er svært skeptiske til planene fordi de er usikre på om barnehagen faktisk vil være midlertidig – og ikke ende opp som et permanent tilbud.

I et innlegg på Byrådets nettsider har byråden skrevet at Ola Narr aldri ville blitt valgt dersom det var snakk om en permanent barnehage.