Statssekretær Per Willy Amundsen (Frp) i Kommunal- og moderniseringsdepartemenet varlser forenklinger i TEK10 (foto: Trond Joelson).

Amundsen varsler forenklinger i TEK10

Statssekretær Per-Willy Amundsen (Frp) varslet på Byggedagene at det kommer endringer i Plan- og bygningsloven.

─ Regjeringen ønsker bedre rammebetingelser for byggenæringen og vi har ambisjoner om å forenkle og effektivisere Plan- og bygningsloven. Målet er rask, effektiv og forutsigbar saksbehandling. Det er god næringspolitikk, men det er også god bolig- og byggpolitikk, sier han.

Amundsen sier at den enkelte må få et mer ansvar for å avklare at hvert byggetiltak er i samsvar med regelverket. Plan- og bygningsloven skal praktiseres som en ja-lov. Innbyggerne skal ha rett til å gjennomføre tiltak som ikke er i strid med loven og reguleringer.

To proporsjoner kommer

Regjeringen har allerede samlet ansvar for Plan- og bygningsloven i ett departement; Kommunal og moderniseringsdepartementet.

─ I mai 2014 vil vi levere to proporsjoner til Stortinget som handler om forenkling, fornying og forbedring. Det handler på den ene siden om å forenkle byggeteknisk forskrift. Her kommer det en høring om i løpet av sommeren som vi kommer til å gjennomføre i samarbeid med byggenæringen, sier han.

Regjeringen varsler at den vil begrense innsigelsesmulighetene som hemmer utvikling.

─ Vi skal ha mer lokal handlefrihet og mer lokal tilpasning i arealpolitikken. Vi skal ha raskere planlegging av veg og bane og økt bruk av statlig plan, fastslår han.

Regjeringen har startet arbeidet med å forenkle forskriftene.

─ Vi ønsker å forbedre og forenkle videre og er opptatt av å lytte til byggenæringen. Vi ønsker å ta de som har skoen på og opplever utfordringene med oss i dette arbeidet, sier han.

Forenkler TEK10

I løpet av sommeren sender regjeringen forenklinger av TEK10 ut på høring.

─ Det går blant annet på tilgjengelighet og universell utforming. Vi ser blant annet på krav til snusirkel og krav til sideplass til dør. Krav om stigning til adkomst til bolig, støy og lydkrav vil også komme på høring. Vi ser også generelt på uteområder innen universell utforming, opplyser statssekretæren.

Regjeringen vurderer også å gi unntak for tilgjengelighetskrav for en viss andel av boligene i et prosjekt.

Han presiserer at prinsippene for universell utforming ligger fast.

─ Vær ikke i tvil om det, men reguleringen skal ikke ta overhånd. Vi må ha en balanse i disse tingene, fastslår han.