Sanner: Plan- og bygningsloven skal være en «ja-lov»

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil gi vanlige folk større handlefrihet dersom byggetiltakene deres er i samsvar med regelverket. – Plan- og bygningsloven skal være en ja-lov.

Det sa Jan Tore Sanner under Byggedagene onsdag.

- Innbyggerne skal ha rett til å gjennomføre tiltak som ikke er i strid med lov, forskrift eller plan. Vi skal gjøre det enklere og billigere å bygge ved å forenkle plan- og byningsloven med forskrifter, sa Jan Tore Sanner til de rundt 800 byggedagsdeltakerne på Radisson Blu Oslo Plaza.

Han pekte på at de allerede har tatt viktige grep for å forenkle plan- og byggesaksbehandling, blant annet gjennom å samle plan- og bygningsloven i kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Ved å samle fagkompetansen under ett og samme ta, sikrer vi helhet, sammenheng og gjennomføringskraft i arbeidet, sa Sanner.

Samtidig lover statsråden at regjeringen skal forenkle ytterligere og at de første forslagene til lovendringer skal legges frem for Stortinget våren 2014.

- Vi skal forenkle Tek10 i samarbeid med byggenæringen, vi skal begrense innsigelser som hemmer boligregulering og lokal handlefrihet – og få en mer lokal tilpasning av arealpolitikken. Vi skal også utnytte mulighetene som ligger i informasjons- og kommunikasjonsteknologi, sier Sanner.

Tek10-endringer

Tek10-endringene som kommer, vil bli utformet i samarbeid med næringen og brukerorgansiasjoner.

- Prinsippet om universell utforming og tilgjengelighet i boliger skal ligge fast, men selv om krav er nødvendig for å sikre grunnleggende kvaliteter på boliger, så må ikke reguleringen ta overhånd. Nå ser vi blant annet på hvilke krav vi skal stille til areal for tilgjengelighet inne i boligen, for eksempel snusirkel og krav til sideplass ved dør, samt krav om at alle soverom skal være tilgjengelige, sa Sanner.

Andre bestemmelser som skal under lupen er krav til stigning ved atkomst til bolig, samt lyd –og støykrav.

- Vi ser også på krav til universell utforming av uteområder til større boligområder. Et alternativ vi også vurderer er å gi unntak fra tilgjengelighetskrav eller ha egne tilgjengelighetskrav for en viss andel boliger, sa Sanner som la til at det var avgjørende få til en god dialog mellom alle involverte parter før endringsforslagene legges fram. 

Han pekte også på viktigheten av at byggenæringen tar steget inn i det digitale tidsalderen for fullt.

- Næringen selv må også forenkle, fornye og forbedre. Dere må inkludere økt brukt av digital informasjonsflyt i næringen og mellom næring og myndighet. Byggenæringen skal ikke være den siste papirbaserte næringen, sa Jan Tore Sanner.

Vil ta tidstyvene

Høyre-statsråden mener både innbyggerne, næringen og offentlig forvaltning bruker unødig mye tid på rapportering og utfylling av skjemaer.

- For å få bukt med tidstyver legger vi parallelt med regelverksforenklinger, vekt på IKT-utvikling og digitalisering. Skal vi bli mer effektive og samtidig opprettholde høy kvalitet i byggetiltakene, må både regelverk og prosesser legge til rette for økt digital samhandling i plan- og byggesaksprosesser, sa Sanner.

Han lovet satsing på ByggNett, et verktøy som skal utvikles for elektronisk samhandling i offentlig og privat byggeprosess og byggesak.

- Direktoratet for byggkvalitet, som allerede har arbeidet lenge med videreuvikling av dagens løsning ByggSøk, har ansvar for å utvikle strategien i løpet av 2014. En pilot – såkalt ByggLett – skal i første omgang testes ut på garaseprosjekter og enkle byggverk, sa Sanner.