Industrimekling trekker ut

– Dette tar lengre tid enn vi trodde, sa Norsk Industris kommunikasjonsdirektør Finn Langeland idet meklingen for frontfagene passerte 15 timer på overtid.

Tidligere på dagen var det flere ganger blitt antydet en avklaring i løpet av et par, tre timer.

Men selv ved 15-tiden onsdag ettermiddag fikk NTB opplyst at det ennå ikke var lagt fram noen skisse fra riksmekler Nils Dalseide.

En skisse er et konkret utkast til avtale som partene skal ta stilling til. Den legges som regel fram etter at det er avklart at partene er enige om alle prinsipper.

11.000 omfattes

Over 11.000 industriarbeidere går ut i streik ved et eventuelt brudd. Men så lenge meklingen pågår, møter alle på jobb som vanlig.

Riksmekleren summerte opp status ved 9-tiden onsdag morgen. Han fremsto da som betinget optimist med tanke på å få oppgjøret i havn.

– Det er en konstruktiv stemning. Men det er klart, vi har jobbet hele natten, så ting går litt saktere. Det er jo tekster vi jobber med, og det tar mer tid å avklare enn før, sier han til NTB.

Dalseide sa at partene jobber systematisk, at man leter etter løsninger og «biter vi kan flytte på». Han gjorde det klart at meklingen kan fortsette så lenge partene mener det har noe for seg.

– Vi står ikke overfor noen ny tidsfrist, for å si det sånn, slo han fast.

Siden midnatt

NTB fikk opplyst onsdag formiddag at dersom meklingen fører fram til en ny avtale, vil den bli presentert av Dalseide sammen med partene på en pressekonferanse på Thon Hotel Opera, der partene har sittet på overtid siden midnatt.

Blir det brudd, vil det bli opplyst fra Riksmekleren alene, mens partene vil holde hver sine orienteringer for pressen. Fellesforbundet tar i så fall sikte på at det blir en pressekonferanse i egne lokaler.

For to år siden ble det en løsning i frontfagsmeklingen elleve timer på overtid.

Flere i kø

Dersom meklingen ikke fører til enighet, vil 9.358 LO-organiserte i 102 bedrifter og 1.972 fra YS-forbundene Parat og SAFE i til sammen 25 bedrifter legge ned arbeidet.

En streik vil hovedsakelig ramme offshore og verftsindustri langs Vestlandet.

Det er særlig strid rundt pensjon- og arbeidstidsbestemmelser mellom partene i frontfagsoppgjøret. Utfallet av meklingen er viktig, ettersom det setter standarden for andre tariffoppgjør utover våren. Derav betegnelsen frontfaget.

Dersom det blir streik, vil det få ringvirkninger i en rekke andre bransjer og sektorer. Byggeindustrien og hotell- og restaurantbransjen er blant dem som følger hakk i hæl med sine meklingsinnspurter.

Pensjon og turnus

Årets hovedoppgjør blir regnet som spesielt vanskelig fordi spørsmålet om tariffesting av pensjonsordningene i privat sektor ligger på bordet.

LO ønsker at Fellesforbundet skal gå i front på dette punktet og åpne døren for andre forbund, mens arbeidsgiverne i NHO ikke ønsker pensjon inn i tariffavtalene.

I tillegg er det lagt fram krav om bedre turnusordning for oljearbeidere i Nordsjøen.

Fellesforbundets leder Arve Bakke har krevd at medlemmene beholder kjøpekraften, og et ekstra løft for lavlønnede eller medlemmer med svak lønnsutvikling.

Parat krever blant annet reallønnsøkning og medbestemmelse om tjenestepensjon, samt en felles pensjonskasse og arbeidstidsbestemmelser på linje med øvrig norsk arbeidsliv.

Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen har på sin side vært opptatt av at bedriftene ikke må få utgifter som svekker konkurransekraften. NHO ønsker en lønnsvekst under 3 prosent.