Leder i Norsk industri Stein Lier Hansen (t.v.) og leder i fellesforbundet Arve Bakke (t.h) på hver side av bordet til riksmekler Nils Dalseide (midten). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Siste mulighet i frontfagsoppgjøret

Tirsdag er siste mulighet for partene i frontfagsoppgjøret til å bli enige. meklingsfristen går ut ved midnatt, og onsdag morgen kan over 9.000 industriarbeidere gå ut i streik.

Etter tre uke brøt meklingen sammen før helgen, noe som utløste en absolutt frist til natten som kommer. Men det er fortsatt mange timer til midnatt, og de siste årene har det utviklet seg en viss tradisjon for å sitte på overtid for å sikre at en ny tariffavtale kommer i havn.

Årets hovedoppgjør handler ikke først og fremst om lønn, men om pensjon. Når det er prinsipper som diskuteres, og ikke kroner og øre, kan det være vanskeligere å komme fram til et kompromiss begge partene kan enes om. Dermed er det vanskelig å spå utfallet av den siste meklingen, men det er svært sjelden Fellesforbundet ender med å ta sine medlemmer ut i streik.

– Det er sjelden det blir streik i frontfaget. Sist gang det skjedde var i 1996. I 2000 ble det også streik, men da var det et samordnet oppgjør. Begge ganger ble et anbefalt forhandlingsresultat nedstemt av medlemmene i uravstemning, sa Fafo-forsker Kristine Nergaard til NTB ved inngangen til oppgjøret.

Det er riksmekler Nils Dalseide som leder meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.