Ild i tørt gress en rekke steder i Sør-Norge

Brannvesenene rundt om i Sør-Norge har hendene fulle med å slukke gressbranner. Meteorologisk institutt meldte søndag om stor gress- og lyngbrannfare i lavlandet.

Siden torsdag har brannvesenet i Hedmark og Oppland rykket ut til 14 gressbranner, melder Østlendingen. Den siste søndag ettermiddag – i Hamar. Heldigvis ble alle brannene slukket. Også i en rekke andre fylker ble det meldt om gressbranner, ofte som følge av bråtebrann og bål.

Prekestol-brann

Ved 13-tida søndag ringte flere brannvesenet i Rogaland og meldte fra om brann ved Preikestolen fjellstue. Mannskap fra Forsand og Strand ble sendt ut, ifølge Stavanger Aftenblad. Brannmennene gikk i 45 minutter før de kom fram til brannen. De slo ned brannen med såkalte lyngpisker, spesielle slukkeverktøy til bruk mot lyngbrann, ettersom det ikke er mulig å komme til med biler i det bratte og ulendte terrenget.

– I terreng hvor vi ikke kommer til med brannbiler, er det viktig å lokalisere brannen. Minst tre forskjellige innringere forklarte hvor det brant. Også et fly meldte om brannen, sier overbefal Sven Nordland ved brannvesenet i Strand kommune.

Etter brannen i dette sårbare naturområdet rett ved den store turistattraksjonen Prekestolen, gikk politiet ut med forbud mot åpen ild.

Fortsatt tørke

Meteorologisk institutt sendte søndag ut et OBS-varsel som gjelder alle områder i Sør-Norge unntatt Trøndelag. Tørr vegetasjon skaper økt fare for gress- og lyngbrann.

– Det vil være lokale forskjeller på hvor mye det har tørket, men det vil fortsette å tørke i dagene som kommer ettersom det er ikke er ventet så mye nedbør. Unntaket er for Møre og Romsdal hvor det er ventet nedbør mandag, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt til NTB.

Ifølge Meteorologisk institutts indekser er brannfaren størst i Møre og Romsdal og Buskerud.

– Men uansett hvor du er i lavlandet der det ikke er snø og smeltevann, vil det tørke fort opp. Det som er rundt omkring er tørt gress fra i fjor, og det skal ingenting til for at det settes fyr på det og brannen sprer seg, sier Foss.