Arve Brekkhus leder

Solberg går for infrastruktur

Mandag startet den første av mange runder med forhandlinger rundt statsbudsjettet for 2015. Statsminister Erna Solberg dro frem målet om bygging av mer infrastruktur som det første punktet på sin pressekonferanse i forkant av forhandlingene.

Det kan tyde godt for de videre forhandlingene innad i regjeringen. Den blå regjeringen gikk til valg på løftene om en opptrapping av investeringene innen infrastruktur. I forhold til budsjettet for 2014 rakk de kun å gjøre mindre endringer innen dette feltet. De la på litt i forhold til forslaget til Stoltenberg og co, men det er først nå de virkelig kan vise at de mener alvor med sine lovnader. Budsjettkonferansen på Hurdalssjøen tyder nå på at de legger opp til en økt satsing. Da er det viktig at det virkelig leverer, og ikke kommer med mindre justeringer. Behovet er enormt. BNL peker i sine budsjettinnspill på at e n effektiv utbygging av infrastruktur i og rundt de store byene er et av de viktigste tiltakene for å møte befolkningsveksten og knytte arbeidsmarkeder og boligområder sammen, og mener at det må legges frem en opptrappingsplan for hvordan man vil øke bevilgningene ut over rammene for Nasjonal transportplan.

Når regjeringen endelig får hele budsjettet klart i høst, er dette et dokument som vil få store konsekvenser for rammevilkårene til byggenæringen, ikke bare i 2015 men også for de neste årene. Først da får vi virkelig se hva den blå regjeringen vil prioritere i årene fremover. Budsjettet for 2014 var slett ikke bare godt nytt for byggenæringen. Ikke minst har tilstrammingene i regelverket for dagpenger under permittering skapt store problemer for mange virksomheter. Vi er derfor helt på linje med BNL om at dette senest må justeres inn mot revidert nasjonalbudsjett senere i vår. Ingen er tjent med at nyttig kompetanse forsvinner fra byggenæringen. Her må regjeringen komme på banen med det samme. Det har fått grundige innspill om denne utfordringen flere ganger allerede – nå får vi håpe det kommer endringer.

Det er fortsatt mye arbeid som står igjen før Siv Jensen kan presentere statsbudsjettet for 2015 for Stortinget. Men vi blir mer enn skuffet om veien frem til denne offentliggjøringen vil justere fokuset mot infrastruktursatsingen ned. De selv sterkt bidratt til å skru opp forventingene – nå må de levere.