Er bunnen nådd i boligmarkedet?

Boligmarkedet har gått trått den senere tiden. Korreksjonen har slått ut både i bruktmarkedet og ikke minst innen nyboligmarkedet. Men har vi nådd bunnen?

Det har de siste månedene vært et stort utvalg av brukte boliger, noe som skaper en treghet i markedet samt at prisene går ned. Et stort utvalg av brukte boliger skaper også store utfordringer for nyboligene. Folk får ikke solgt sin eksiterende bolig og blir skeptiske til å investere i prosjekter som er i ferd med å realiseres. Dermed rammes nyboligmarkedet ekstra hardt. Tall fra ECON Nye Boliger viser at det de to siste månedene bare har blitt solgt 1.243 nye boliger i Norge. Dette utgjør 10 prosent av boligene som har vært til salgs. Salgstakten er dermed redusert med ett prosentpoeng siden forrige tomånedersperiode. Da ble vel 1.400 nye boliger solgt. Det er selvsagt bekymringsfullt.

Men det er også tegn i tiden som er positive. En undersøkelse gjennomført av Prognosesenteret for Eiendomsmegler1 viser at flere tror på prisstigning, samtidig som færre tror prisene vil falle. Dermed kan det være et stemningsskifte på gang. Salgstallene for januar viste også en positiv tendens. Boligprisene gikk da opp med 2,4 prosent sammenlignet med desember 2013. Samtidig ble det satt nye rekord i omsetning av bruktboliger i januar måned.

Vi skal ikke undervurdere den psykologiske effekten i boligmarkedet. Blir det nok snakk og skriverier om at boligprisene skal ned, ja så går de ned. Kommer positiviteten sakte med sikkert tilbake så vil dette også slå ut i gjennomførte salg. Det er nok med forventningene om et bedre marked, så vil dette slå ut på statistikkene. Samtidig er det også kommet sterke signaler om en stabil lav rente over lengre tid. Dette har selvsagt også en positiv effekt på markedet.

Det er fortatt et grunnleggende boligbehov i Norge som skal fylles. For å møte befolkningsveksten bør det i utgangspunktet bygges 38.000 boliger i året. Dette nivået har vi ikke vært i nærheten av de siste årene. Med en solid og sunn norsk økonomi i bunn, og med forutsetning om at bankene ikke stenger igjen lånekrana, er det derfor gode tegn i tiden på at bunnen er nådd og at salgstakten skal øke.