Næringsminister Monica Mæland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Næringsministeren vil rydde opp i statlige selskaper

79 av nær 300 styremedlemmer i de statlige selskapene på Næringsdepartementets liste har partibakgrunn. Nå vil næringsminister Monica Mæland (H) rydde opp.

48 av styremedlemmene kom fra rødgrønne partier, 31 fra borgerlige, viser en gjennomgang Dagbladet har gjort.

Nå skal næringsminister Monica Mæland gjennomgå styrene i forbindelse med generalforsamlingene til våren. Hun sier de skal få innblikk i hvilken jobb som gjøres, og hvilken kompetanse styrene trenger.

– Vi er ute etter profesjonelt eierskap, kompetanse og mangfold. Partitilknytning er engen diskvalifikasjon, men heller ingen kvalifikasjon, sier Mæland.

Av de 79 med partibakgrunn har Arbeiderpartiet 31 personer i styrene. Dernest kommer Høyre og Senterpartiet med henholdsvis 17 og 12 styreposisjoner.

KrF har seks Venstre og KrF fem, mens Frp har tre.

Tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) sier det høres ut som om Mæland vil føre samme linje som den rødgrønne regjeringen.

– Vår linje var at politisk innsikt og samfunnsforståelse er en kompetanse som er til nytte i en del selskaper, slik industriell kompetanse er det i andre. Man er ikke diskvalifisert fordi man er politisk engasjert, det er kvalifikasjonene og styrets behov som avgjør, sier Giske.