Fagbevegelsen har 1,6 millioner organiserte

Når norske fagorganisasjoner gjør seg klare for lønnsoppgjøret, er det med rekordmange medlemmer i ryggen, melder Klassekampen.

I løpet av 2013 vokste de fire faglige hovedorganisasjonene i fagbevegelsen (LO, YS, Unio og Akademikerne) med til sammen 9.587 medlemmer. Nå er totalt 1.619.443 personer med i de fire organisasjonene, skriver Klassekampen.

Det betyr at Norge går imot trenden i store deler av Europa, der den økonomiske krisen har svekket fagbevegelsens stilling. Akademikerne står for den største veksten, med over 7.500 nye medlemmer.

Samtidig har antallet sysselsatte vokst raskere, noe som gjør at organisasjonsgraden går sakte nedover. I fjor kom 32.000 flere personer ut i jobb. Organisasjonsgraden ligger nå på om lag 51,1 prosent.

Selv om fagbevegelsens medlemstall er høyere enn før, mener LO-leder Gerd Kristiansen at det er urovekkende at andelen organiserte går ned.

– Det burde plage flere enn meg – det burde plage de andre hovedorganisasjonene, og det burde plage arbeidsgiversiden. For vi får et mer og mer uorganisert arbeidsliv, sier Kristiansen, som nå er leder for 897.740 LO-organiserte.