Ill. MAD arkitekter.

Miljøbygg og Agathon Borgen signerer storkontrakt

Backe-selskapene AS Miljøbygg og Agathon Borgen AS har signert avtale om å bygge et stort datasenter i Fet kommune i Akershus. Kontrakten har en verdi på like under 500 millioner kroner.

Administrerende direktør Helge J. Nakken i Miljøbygg.

– Det har vært en spennende prosess ut over senhøsten – som endte opp i endelig avtale nå rett før vinterferien. Prosjektet er viktig for it-næringen i Norge, og vi er strålende fornøyd med å vinne denne kontrakten. Kontrakten øker vår ordrereserve betydelig , noe som gjør at vi kan senke skuldrene litt i et ellers tøft marked, sier Helge J. Nakken, administrerende direktør i Miljøbygg i en pressemelding.

Sammen med søsterselskapet Agathon Borgen signerte de fredag kontrakten med byggeherren Digiplex.

For i underkant av en halv milliard kroner skal de bygge totalt 12.500 kvm bygg som inkluderer seks store datahaller. Prosjektet skal gjennomføres i løpet av 2014 og 2015, og skal da stå klart til å ta imot rundt 30.000 dataservere. Digiplex har ansvar for prosessen med utvikling, bygging og drifting av det nye datasenteret, som IT-selskapet EVRY skal leie i en 20 års periode.

Tekniske utfordringer

For Miljøbygg og Agathon Borgen er dette et omfattende og utfordrende prosjekt. Et slikt datasenter gjør at entreprenørene må ta hensyn til tekniske løsninger som de ikke jobber med til daglig.

Administrerende direktør Øystein Nordal i Agathon Borgen.

– Den største utfordringen er den enorme mengden teknikk som skal inn i dette bygget. Eksempelvis er det behov for stor kjølekapasitet til serverne. Denne delen av kontrakten utføres av GK Norge AS, som virkelig får muligheten til å vise frem sin spisskompetanse. Vi er avhengige av gode samarbeid med leverandører for å løse slike utfordringer på en best mulig måte, sier Øystein Nordal, administrerende direktør i Agathon Borgen.

En annen utfordring for utbyggerne er at datasenteret har et ekstremt strengt sikkerhetsregime, der noe annet enn 100% oppetid er uakseptabelt. Derfor må det planlegges backup-løsninger både til strøm, kjøling, vann og lignende.

– Det skal ikke være enkelt å bygge fremtidens datasenter. Her har vi hatt en løsningsorientert dialog med Miljøbygg og Agathon Borgen, og dette er en av grunnene til at vi har valgt dem som totalentreprenører. I den lange prosessen frem mot signering har de virkelig klart å synliggjøre sin gjennomføringsevne og kompetanse, sier direktør Anders Korshavn i Digiplex.

Digiplex har også hatt et stort fokus på at dette skal være et miljøvennlig prosjekt. De planlagte løsningene vil være svært effektive i sin bruk av elektrisitet, og vil bety nær en halvering av miljøutslipp i forhold til tradisjonelle datasentre. - Det er viktig for oss at man bygger med fremtiden i tankene, understreker Helge J. Nakken i Miljøbygg.

Datasenteret er tegnet av MAD arkitekter, og det vektlegges at til tross for størrelsen skal dette bli et bygg som også eksteriørmessig fremstår som spennende.

Berømmer Fet Kommune

– Det er også viktig for oss å skryte litt av Fet Kommune for deres deltakelse i denne prosessen. Både saksbehandlere og administrativ ledelse har stått på og vært svært samarbeidsvillige. De har vært løsningsorienterte og en fryd å jobbe med. Vi ser frem til å jobbe videre med dem i prosjektet, sier Nordal i Agathon Borgen.